I Danmark har en lag på rekordkort tid tagits fram och klubbats som inskränker yttrande- och pressfriheten och gör det möjligt för staten att stänga ned webbplatser som publicerar information om coronaepidemin som inte har godkänts av de danska myndigheterna. Den som bryter mot lagen kan kastas i fängelse.

Det var på torsdagen som det danska Folketinget röstade igenom den nya lag som ger staten rätt att stoppa den offentliga debatten om coronakrisen i landet – endast uppgifter som godkänts av de danska myndigheterna får nu publiceras och spridas.

De myndigheter som inte längre är tillåtna att kritisera eller motsäga är Sundhedsstyrelsen, Seruminstitutet, Polisen och Hälsoministeriet. Det är också förbjudet att ifrågasätta coronarelaterade uppgifter från statsministern.

I lagtextens sammanfattning står att Folketinget vid behandling den 2 april 2020 beslutat om ”skärpt straff för lagöverträdelser med bakgrund i eller samband med covid-19 och blockering av hemsidor varifrån det begås vissa lagöverträdelser som har bakgrund i eller samband med covid-19”. Upp till 8 månaders fängelse kan utdömas mot den som bryter mot lagen.

”En våldtäkt på yttrandefriheten”

Aktörer i Danmark som deltagit i den livliga coronadebatten kallar lagen för ”en våldtäkt på yttrandefriheten” och uppger att de nu väljer att dra sig ur samtalet av rädsla för att annars kastas i fängelse.

Eftersom man nu kan riskera fängelse i upp till åtta månader för att man gör ett kritiskt uttalande om Covid-19 (och om myndigheterna i allmänhet i samband med corona), så väljer jag att mig dra tillbaka från den offentliga debatt från och med nu”, skriver exempelvis hälsoprofilen Per Braendgaard på sin webbplats.

Svenska regeringen vill styra med dekret

På fredagen krävde den svenska regeringen att få styra Sverige med dekret utan inblandning av riksdagen så länge coronakrisen varar. Det är något som också den ungerska regeringen drivit igenom men samtidigt fått skarp kritik för.

I många länder växer nu en oro över att regeringar passar på att inskränka demokratiska och medborgerliga fri- och rättigheter med coronaepidemin som förevändning.