Det kommer enligt en ny österrikisk lag bli olagligt att vägra kontinuerlig vaccination mot covid. Det skriver flera medier.

Lagförslaget presenterades vid en pressträff igår av Österrikes förbundskansler Karl Nehammer, rapporterar Wiener Zeitung. Lagen träder i kraft första februari med en övergångsfas där den som bryter mot vaccinkravet till en början slipper påföljd.

Från mitten av mars, efter en omfattande informationskampanj riktad mot alla hushåll, införs emellertid straffsanktioner mot dem som fortsätter sprutvägra. Påföljden blir dryga böter för vägran att rätta in sig i ledet.

Den nya lagen omfattar såväl dem som vägrat sprutan helt och hållet, som dem som inte tar de boostersprutor som behöver tas ett par gånger per år. Enligt lagtexten måste alla bosatta i Österrike låta vaccinera sig med ”boostersprutor” minst var 270:e dag.

3600 Euro i böter

Enligt den föreslagna lagtexten kan den som vägrar vaccinera sig straffas med från 600 och upp till 3600 Euro i böter. Den som därefter framhärdar i sin vaccinvägran döms till nya böter var tredje månad, så länge sprutan inte tas. Böterna döms ut utan rättegång.

Alla över 18 år som är folkbokförda i Österrike omfattas av vaccinationstvånget. Enligt lagtexten får emellertid myndigheterna inte använda våld för att tvinga någon att vaccinera sig.

Gravida kvinnor, personer som av medcinska skäl inte kan ta något av de tillgängliga vaccinen samt människor som tillfrisknat från en covid-infektion under de senaste 180 dagarna omfattas inte av vaccinkravet.

Söker bred uppgörelse

Österrikes regering utgörs av en koalition mellan kristdemokratiska ÖVP och miljöpartiet ”Die Grünen”. De har tillsammans en klar majoritet av mandaten i Österrikes parlament för att ensamma driva igenom den nya coronalagen.

Regeringen har emellertid sökt en bred uppgörelse med inte minst den socialdemokratiska oppositionen, och har därför mildrat det ursprungliga lagförslaget något. Från början var det exempelvis tänkt att alla över 14 år skulle omfattas av lagkravet, något som inte längre är fallet.

För att kunna övervaka alla österrikare, och ha koll på dem som vaccinvägrar, utvecklas just nu en övervakningsfunktion till det nationella vaccinationsregistret. Den funktionen beräknas tidigast vara klart i april.

Nationalister protesterar

Motståndet mot den nya vaccintvångslagen leds av Österrikes Frihetsparti (FPÖ). Det nationalkonservativa partiets ledare Herbert Kickl har själv vägrat vaccinera sig och ledde under söndagen en massprotest i Österrikes huvudstad Wien mot den nya lagen. Enligt Euronews deltog 27 000 personer i demonstrationen.

– Regeringen och dess oppositionsanhängare befinner sig i reträtt. Det ska alla som deltar i denna protest vara stolta över, proklamerades Kickl under protesten, syftandes på att regeringen tvingats till lättnader av tvångslagen.

FPÖ gick rejält bakåt i valet 2019, men har sedan dess återhämtat sig i opinionsmätningarna. Partiet har vuxit i takt med att coronapandemin fortsatt. Även stödet för Socialdemokraterna har ökat, medan stödet för den regerande koalitionen rasat.