På måndagen höjdes de svenska bensinpriserna ännu en gång – bensin med tio öre och diesel med 20 öre, vilket gör att dieseln nu kostar lite drygt 21 kronor per liter.

Under fem veckor på raken har bensinpriserna stigit och nu är det alltså dags igen, samtidigt tyder inget på att det kommer att vända. Skälet ska vara ett ökat världsmarknadspris på olja och en ökad global efterfrågan framåt.

LÄS ÄVEN: Höga el- och bensinpriser riskerar sänka hans jordbruk

Prisnivåerna på brentolja nästa månad var under natten uppe kring 89 dollar per fat, de högsta nivåerna sedan 2014.

– Bakgrunden är att världen vill göra sig mindre beroende av olja. Konsumtionen i de 39 OECD-länderna minskar gradvis. Men i resten av världen är det precis tvärtom, säger Christian Kopfer, råvaruanalytiker på Handelsbanken, till Expressen.

Snedvriden efterfrågan

Situationen där vissa länder vill bort från oljeberoendet gör att investeringarna i oljeindustrin minskar samtidigt som efterfrågan på vissa håll ökar, vilket i sin tur gör att priserna stiger.

– Det är den sämsta av alla världar. Vi får allt högre skatter på olja, samtidigt som priserna stiger, säger Kopfer som räknar med fortsatt höga oljepriser.

LÄS ÄVEN: Hotet: Diesel för 30 kronor per liter

Ytterligare faktorer sägs vara geopolitisk oro i Förenade Arabemiraten och Ukraina.

På Wall Street spår storbanker som Morgan Stanley och Goldman Sachs att brentoljan kan stiga till 100 dollar per fat till hösten. På Bank of America ligger prognosen ännu högre – 120 dollar per fatet redan till sommaren.

Måndagens priser på Circle K

LÄS ÄVEN: Trafikverket vill ha bensinpriser på 50 kronor per liter – för att ”uppnå klimatmålen”