Under lördagskvällen sköts en man i 40-års åldern ihjäl i Märsta, och i Gustavsberg sårades en kvinna svårt efter att ha skjutits i huvudet. Det är ännu oklart om dåden var ytterligare ett par i raden av de frekventa gänguppgörelserna eller om motiven var andra.

Polisen larmades om skottlossning i Valsta centrum i Märsta i Sigtuna kommun klockan 19.06 på lördagskvällen. Enligt uppgift har flera skott avlossats. Väl på plats anträffades en skottskadad man varpå en förundersökning rubricerad mordförsök inleddes. Brottsplatsen spärrades av och kriminaltekniker påbörjade en brottsplatsundersökning.

LÄS ÄVEN: Fler bombdåd 2020 än någonsin tidigare i Stockholm

Sköts på restaurang

– Han bedömdes på plats livshotande skadad och ambulans och ett stort antal polisbilar är på plats. Det är en stor insats i Valsta centrum, säger Ola Österling, vid polisens ledningscentral, till SVT.

Tre timmar senare bekräftar polisen att mannen avlidit av sina skador, varpå brottsrubriceringen ändrades till mord. Mannen sköts inne i en restaurang, uppger Expressen. Polisen är förtegen om den skjutnes identitet.

LÄS ÄVEN: Snart en dödsskjutning i veckan

Polisen kartlägger offrets bakgrund

– Han är medelålders. Jag kan inte hålla mig mer specifikt än så, säger Österling till Expressen.

Till TT säger dock Österling att den avlidne mannens bakgrund kommer att kartläggas men lägger till att: ”Om händelsen är en del i en kriminell uppgörelse är för tidigt att säga”.

– Det team av utredare som jobbar med det här håller på att kartlägga målsäganden och se vilka relationer han har till vissa personer. Det håller vi på att jobbar fram och kommer att fortsätta med hela natten, äger han.

LÄS ÄVEN: Kritiserad ”Sluta skjut”-satsning på invandrarkriminella förlängs med ytterligare tre år

Vet inte om det rör sig om fler än en gärningsman

Polisen uppger att de kommer att undersöka fasta kameror på platsen som kan ha dokumenterat händelsen. Vissa fynd har gjorts vid brottsplatsen och föremål har beslagtagits. Vilka dessa föremål är vill polisen inte gå in på.

Ett tiotal polispatruller och hundförare har sökt av området och vittnen har förhörts. Dock uppges polisen ännu inte ha något signalement på skytten. De vet heller inte om det rör sig om fler än en gärningsman, uppger Ola Österling, presstalesperson vid Stockholmspolisen.

Vid 03-tiden på söndagsmorgonen hade ingen gripits för brottet.

LÄS ÄVEN: Dags att tala klarspråk om Yasin och kulturvänstern

Kvinna sköts i huvudet

Under lördagskvällen sköts även en kvinna i Gustavsberg öster om Stockholm, skriver polisen på sin hemsida. Larmet inkom klockan 20.38.

Flera polispatruller samt ambulans anlände till adressen, skriver Nacka Värmdö Posten. I lägenheten påträffades både offret och den misstänkte gärningsmannen. Enligt Expressen var kvinnan skjuten i huvudet. Hon fördes med ambulanshelikopter till sjukhus.

En man har gripits misstänkt för mordförsök och är förd till polisstation. Polisen har även säkrat vapnet som kvinnan misstänks ha blivit skjuten med.

– Jag kan inte svara på vad för relation den här mannen och kvinnan har till varandra, säger Ola Österling, till Expressen.

Polisen har knackat dörr i fastigheten där brottet begicks för att försöka få in vittnesuppgifter.

LÄS ÄVEN: Explosionsartad ökning av rymningar från sluten ungdomsvård

En av skyttarna är omyndig

Tidigare i veckan skottskadades två personer i Biskopsgården i Göteborg. Polisen lyckades efter ett stort pådrag gripa fyra misstänkta gärningsmän. Samtliga uppges vara unga, den yngsta är enligt uppgift född 2004 och är således omyndig.

– Skjutningen är en del av en pågående gängkonflikt i Biskopsgården, säger Jörgen Thorén, polischef på Hisingen, till SVT.

LÄS ÄVEN: Gangster fick hjälp av polisen med bostad och ”nytt liv” – fortsatte begå brott tills han sköts ihjäl

Både offer och gärningsmän är sedan tidigare kända av polisen

De skjutna männen är i 20-30-årsåldern. De fick första hjälpen av polis på plats och fördes därefter med ambulans till sjukhus. Skadorna var inte livshotande.

– Den ena blev skjuten i benet och den andra i magen, säger Thorén.

Liksom gärningsmännen är även skottoffren kända av polisen sedan tidigare.