Ett nytt brottsbeskrivande ord har myntats i Danmark och sprider sig nu även till Norge. Det är ’dominanskriminalitet’ och rör sådant våld som framför allt invandrare begår mot danskar. Våldet beskrivs vara grovt, hänsynslöst, oprovocerat och vanligt förekommande i vardagen.

Den norska nättidningen Document.no skriver att man har studerat flera rättegångar och sett att begreppet även kan appliceras i Norge. Tidningen berättar att offren alltid är norska och att våldet saknar proportioner.

Man presenterar ett exempel som visar hur detta blir extra tydligt i vissa rättegångar. En försvarsadvokat vid namn Ali ställer frågor till ett norskt brottsoffer.

– Varför gav du honom inte vad han bad om?

Det framgår enligt Document.no även att det råder en sorts tabu i norska domstolar när det gäller att beröra dominans som del av motivet i brottsligheten. Detta trots att dominera brottsoffret är vad som i hög grad kännetecknar brotten.

Tidningen skriver att sådana omständigheter borde leda till straffskärpning. Men istället ser verkligheten annorlunda ut med straffrabatt för gärningsmän från en annan kultur.

Vidare menar man att domstolarna ofta aktivt letar efter förmildrande omständigheter för gärningsmännen. En sådan hållning går enligt Document.no stick i stäv med vad ett straff innebär och de signaler som ska sändas om att brottslighet inte lönar sig.

Uppmärksammat fall
I Danmark har man uppmärksammat ett överfall som illustrerar den oprovocerade brottsligheten från invandrargäng. Enligt övervakningskameror rör sig en berusad man på Strøget i Danmarks näst största stad Århus. Ett gäng unga män ser offret och finner spänning och nöje i att attackera honom. En av gärningsmännen skriker ”Fucking lilla luder” sedan lämnar de honom liggande på gatan.