I Höganäs har det under de senaste tio åren skett en dramatisk ökning av antalet akuta utryckningar till kommunens pumpstationer för att rensa bort sådant som inte borde vara där.

Fredrik Arthursson är VA-chef i Höganäs och beskriver problemen som stora och ohållbara.

– Torklappar, underkläder, det kan vara strumpbyxor. I bland kommer det blöjor och sen är det rätt mycket bindor och tamponger, säger han till statstelevisionen.

LÄS ÄVEN: I invandrartäta Norrby kastas sopor från balkongerna

Jämfört med för tio år sen gör man i dag tio gånger fler akuta utryckningar för att rensa bort sådant som aldrig borde ha spolats ned i toaletterna. Läget är så pass illa att man numera dagligen får göra akuta insatser.

Okunskap

Beteendet kan innebära att det blir stopp i ledningsnätet och att pumparna inte får bort det som ska tas bort, vilket i sin tur bland annat kan ge översvämningar i källare, ökade utsläpp och innebär ökade kostnader.

– Jag tror att det är okunskap. Att man inte vet att det här inte ska spolas ned.

Samhällsorientering

I Höganäs erbjuder kommunen samhällsorientering för nyanlända migranter, en kurs som hålls på modersmålet eller annat språk man kan.

LÄS ÄVEN: BILDEXTRA: ”Diplomatfamilj” lagar mat av grannarnas sopor

Samtidigt ansvarar kommunen för att ge stöd och service vilket bland annat innefattar att ge praktiska råd i samband med bosättning.