Enligt österrikisk media avser landet att hålla fast i sin striktare migrationspolitik och säger nej till en omfördelning av migranter som i dag finns i Grekland.

Trots att 150 så kallade icke-statliga organisationer satt press på landet att ta emot migranter under pandemin håller man fast vid sin tidigare linje.

– Det förblir ett nej, säger Claudia Türtscher, talesperson för utrikesminister Alexander Schallenberg i förbundskansler Sebastian Kurz Österrikiska folkpartiet, ÖVP.

Ge bort Samnytt PLUS i julklapp! 🎄🎅

Överraska någon med en prenumeration på Samnytt Plus. Den perfekta julklappen för den som värdesätter ocensurerad journalistik.
Ge bort en prenumeration

Türtscher refererar till Kurz tidigare varning till EU om att omfördela migranter till unionens medlemsstater.

– Miljoner människor kan påbörja resan till Europa om den turk-grekiska gränsen faller eller om de får intrycket att de kommer kunna passera, sa Kurz i mars samtidigt som han kallade den turkiske presidenten Erdogans aktioner för en attack på EU.

Även landets EU-minister Karoline Edtstadler säger nej och understryker att man vägrar upprepa situationen från 2015 och 2016 då den tyska förbundskanslern Angela Merkel, och sedermera EU, påtvingade medlemsstaterna ett omfördelningssystem baserat på kvoter. Man klargör också att Österrike är emot nya försök att få en gemensam EU-migrationspolitik på plats.

– Det är uppenbart att den obligatoriska omfördelningen av asylsökande i EU har misslyckats, säger Edtstadler.

LÄS ÄVEN: Österrikes nya koalitionsregering överväger slöjförbud för flickor upp till 14

Under sin första mandatperiod som förbundskansler sa Kurz att “radikalisering och politisk islam har ingen plats i vårt land”. 2015 såg han till att stänga ett flertal moskéer som anklagats för att stödja extremism och varit inblandade i statsfientlig politisk aktivitet. Då satte man även stopp för utländsk finansiering av religiösa aktiviteter i Österrike.