Enligt häktningsframställan från Vänersborgs tingsrätt som Samhällsnytt har tagit del av häktades idag en 22-årig statslös man på sannolika skäl för stämpling till terroristbrott och grovt vapenbrott. Samhällsnytt har gått igenom mannens bakgrund som kan ge mer detaljer om det misstänkta brottet och mannens motiv.
Samhällsnytt har tagit del av handlingar i mannens asylärende som visar att den 22-årige mannen ansökt om asyl i Sverige den 29 oktober 2014. Till stöd för sin ansökan lämnade han in ett födelsebevis utfärdat av en myndighet i Förenade Arabemiraten. Mannen föddes och växte upp där eftersom hans far hade ett jobb och ett tillfälligt uppehållstillstånd i Emiraten.
Ett år innan mannen anlände resten av hans familj till Sverige inklusive hans far. Hela familjen har en bakgrund som statslösa palestinier med anknytning till Syrien. 2015 fick familjen permanenta uppehållstillstånd i Sverige som flyktingar eftersom fadern i familjen angav att han finansierade en väpnad oppositionell grupp i Syrien – den dåvarande fria syriska armén. Enligt hans utsaga till Migrationsverket blev han under en resa till Syrien 2013 anhållen av syriska myndigheter och torterad. Han erkände pengatransaktionerna till syriska myndigheter, men ”lyckades att fly”. Emellertid fick han veta att säkerhetstjänsten i Förenade Arabemiraten genomsökt hans hem.
Missa inte vårt PLUS-innehåll!
Som bevis lämnade fadern in kvitton på pengatransaktionerna till vad han hävdade var den fria syriska armén.
LÄS ÄVEN: IS-cell från Bromma skulle kidnappa diplomatbarn i Sverige
Initialt fick mannen avslag från Migrationsverket som prövade ärendet mot UAE och konstaterade att det inte finns något generellt hinder mot utvisning dit. Fadern ansågs ha starka band dit eftersom han bott i Emiraten sedan 80-talet. Beslutet överprövades dock av Migrationsdomstolen i Göteborg: hela familjen fick flyktingstatus och permanenta uppehållstillstånd i Sverige.
Ur Migrationsdomstolens dom:
Detta gällde dock inte den nu misstänkte mannen: eftersom han var över 18 år gammal vid tiden för beslutet ansågs han inte vara en del av kärnfamiljen – och fick endast ett tidsbegränsat uppehållstillstånd i 13 månader. Detta var något som mannen var missnöjd med och överklagade hela vägen till Migrationsöverdomstolen. Migrationsverkets beslut stod sig dock i alla rättsinstanser.
Enligt SÄPOs chef Klas Friberg kom tipset om mannen från ett annat land. Mot bakgrund av omständigheterna i fallet är det sannolikt att landet var Förenade Arabemiraten. SÄPOs presstjänst har dock varken bekräftat eller dementerat varifrån tipset kom. I ett mejlsvar till Samhällsnytt skriver SÄPOs presskommunikatör Gabriel Wernstedt följande:
“När det gäller vårt internationella samarbete så sker det på daglig basis. Vilka kontakter som vi har haft i det här ärendet kan vi inte gå in på.”
Tycker du att den här artikeln var intressant? Glöm då inte att stödja Samhällsnytt med en månatlig donation! Klicka här för att se hur du kan bidra!
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.