På grund av kriget mellan Israel och Hamas har mer än en miljon personer som bodde i de palestinska områdena tagit sig därifrån. Men inga arabländer har öppnat dörrarna för dem. Främst är det Hamas som utgör problemet.
Vid ett toppmöte för ledare från mer än 50 arabiska och muslimska stater som hölls förra helgen i Saudiarabien fördömde man Israels militära reaktion i Gaza efter Hamas massaker den 7 oktober. I det slutliga uttalandet fanns dock ingen omedelbar lösning för de 2,3 miljoner civila i de palestinska områdena av vilka mer än hälften nu är internflyktingar efter nästan sex veckors strider.
Medan den slutliga resolutionen krävde ett omedelbart slut på “den brutala israeliska aggressionen mot Gaza” och gav erbjudanden om humanitärt och ekonomiskt stöd till palestinierna, kom inte ett enda land med en hållbar lösning – inte ens tillfälligt för de 1,5 miljoner civila som enligt de senaste FN-siffrorna nu är internt fördrivna i den södra delen av remsan.
LÄS ÄVEN: Kriget mellan Israel och Hamas sprider sig till Malmös skolor
Vissa har ifrågasatt varför närliggande arabländer, som tidigare har gett tillfälligt skydd till civila från andra regionala konflikter, verkar ovilliga att ens diskutera mottagning från Gaza.
– Arabiska stater har historiskt sett varit splittrade när det gäller deras inställning till det palestinska folket och många andra viktiga frågor, säger Ahed Al-Hindi vid Center for Peace Communications till Fox News.
– Även om dessa stater projicerar solidaritet med det palestinska folket har de olika åsikter om det mest effektiva tillvägagångssättet.
Motvilja mot Hamas
Al-Hindi säger att den främsta anledningen till att även de moderata staterna, av vilka de flesta har diplomatiska förbindelser med Israel, inte har tagit praktiska åtgärder för att hjälpa civilbefolkningen i Gaza beror på deras motvilja mot Hamas och dess mål.
LÄS ÄVEN: Israeliskt förslag: Flytta alla i Gaza till Egypten och Europa
– Som ett resultat är många arabländer oroliga för att hjälp till Gazaborna oavsiktligt kan gynna Hamas, med tanke på att organisationen har regerat i Gaza i nästan en generation. Hamas är en nätverksanslutning till Muslimska brödraskapet, och Muslimska brödraskapet motsätter sig varje arabisk monark. Detta utgör betydande interna risker för de tidigare nämnda staterna.
Egypten säger nej
Nyligen avfärdade Egyptens premiärminister Mostafa Madbouly uppmaningar till fördrivna palestinier att bosätta sig i Sinaiöknen och sa att hans nation skulle skydda sitt land och suveränitet till varje pris.
– Vi är redo att offra miljontals liv för att skydda vårt territorium från alla intrång, sa Madbouly i ett tal nyligen och förespråkade att en tvåstatslösning mellan Israel och palestinierna var den enda heltäckande resolution som skulle garantera regional fred.
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.