På väg hem efter ett besök på Högevallsbadet i Lund blir småbarnspappan Erik Sjöbring överfallen och brutalt misshandlad. Några timmar tidigare har Eriks elvaåriga styvdotter blivit sexofredad av ett gäng inne på badet. Överfallet misstänks vara en hämndattack för att polisen tillkallades på grund av sexofredandet. Nu berättar Erik om händelsen.
– Det blev bara värre och värre, säger han till Samnytt.

Det är i augusti förra året som småbarnspappan Erik Sjöbring besöker Högevallsbadet i Lund tillsammans med sin dåvarande flickvän och sina egna och hennes barn. Det är något som barnen sett fram emot.

– Det står på hemsidan att de erbjuder ett tryggt och trivsamt bad, säger Erik med lätt sarkasm på rösten till Samnytt.

Invandrarkaos

Men besöket på det kommunala badet blir inte vad småbarnsfamiljen tänkt sig. Inne på badet är det ett gäng invandrarungdomar på åtta-tio tonårspojkar som skapar kaos.

– Under de två och en halv timme som vi var där så var det ett gäng som betedde sig väldigt illa och bröt mot alla regler de har på badet. Vi var många vuxna som gick och sade till badvakterna, berättar Erik för Samnytt.

– Det blev bara värre och värre.

Gänget ger sig på och misshandlar andra barn på badet. De knuffar pojkar och sexofredar flickor.

– De stoppade upp sig inne i vattenrutschbanan, och så slog och sparkade de på barnen som åkte förbi, säger småbarnspappan.

Personalen tittar på

Familjen försöker så gott det går undvika de bråkiga ungdomarna. Erik fokuserar på att hålla uppsikt över sin egen son. Det är, som väl är, aldrig någon som ger sig på honom.

– Det är inte min uppgift att se till att andra badgäster följer reglerna. Det är badpersonalens. Jag brydde mig inte om att konfrontera dem, förklarar Erik.

– Våra barn var bara rädda hela tiden för att de skulle råka ut för någonting.

Däremot drabbas flera andra barn. Trots det ingriper inte badhuspersonalen mot det stökiga gänget.

– Vid ett tillfälle stod fem stycken personal och tittade på när de bröt mot regler. De ingrep inte en enda gång. Det var flera vuxna som sade till.

Drar ned bikini

Till slut drar en av killarna ned bikiniunderdelen på Eriks flickväns elvaåriga dotter.

– Det hände vid ett tillfälle i badbassängen. Jag har själv inte sett det, säger Erik.

Då får flickans mamma nog och ringer polisen. En polispatrull anländer till badhuset, och kastar ut två av ungdomarna därifrån.

Faksimil

Misshandlas på väg hem

På väg hem från badet väntar de avvisade ungdomarna på Erik och hans familj. De har tillkallat förstärkning från vuxna släktingar. Erik blir överfallen och brutalt misshandlad medvetslös.

– De gav sig nog på mig för att de såg mig stå och prata med polisen. De har nog trott att jag har vetat mer än jag har gjort, eller att det var jag som ringde polisen eftersom de gav sig på mig, misstänker han.

Erik har pratat med sin advokat, som gett honom rådet att inte prata om misshandeln eftersom rättegången ännu inte hållits. Han kan däremot berätta om händelserna på badhuset eftersom de inte ingår i åtalet.

Det är två män som nu åtalas för den brutala hämndmisshandeln av Erik. Den ene av dem arbetar som elevassistent i Malmö.

AVSLÖJAR: Åtalad i gäng som drog ned bikini på elvaårig flicka arbetar som elevassistent

”Mycket tragiskt”

Erik berättar att han växt upp i Malmö, och även om han själv skött sig har han flera gånger tidigare blivit misshandlad. Samtidigt oroar han sig för utvecklingen i samhället.

– Man ser i samhället med alla bombningar. Det måste ju stoppas. Den välfärd som Socialdemokraterna en gång byggde upp, den har de själva raserat. Och de har ingen lösning på det, säger han.

– Jag har lärt mina barn att alla människor har lika värde, oavsett härkomst, ursprung eller hudfärg. De flesta av mina barns och mina vänner är invandrare. Det är tråkigt att skötsamma invandrare ska stå till svars för allt brottsliga invandrare förstör. Det är mycket tragiskt.

Samnytt har sökt såväl ansvariga för badverksamheten på Lunds kommun som badmästare på Högevallsbadet. Vi har inte fått tag på någon som velat svara på frågor.