En asylsökande 37-årig irakier har gripits i tyska Augsburg misstänkt för att ha planerat en terrorattack mot stadens populära julmarknad. Myndigheterna agerade efter att ha upptäckt bevis för att den misstänkte har spanat på marknaden och haft kontakt med Islamiska staten (IS) på nätet.

Tysk media rapporterar att Ali Al-G greps på ett asylboende i Augsburg på onsdagskvällen. Polisen hänvisar till ett beslut utfärdat av Augsburgs tingsrätt för att säkra hans utvisning enligt tysk lag med en sällan åberopad åtgärd för individer som anses utgöra ett överhängande säkerhetshot.

Enligt polisen hade Al-G tagit bilder av Augsburgs Christkindlesmarkt och diskuterat att använda ett fordon för att köra in i folkmassan, en metod som påminner om tidigare IS-inspirerade attacker i Europa.

Utredare avslöjar också att Al-G har en historia av att publicera pro-IS-innehåll på sociala medier som videor som glorifierade självmordsbombningar och avrättningar. Dessa aktiviteter kom dock först till tyska myndigheters kännedom genom en utländsk underrättelsetjänst. Den misstänkte uppges ha haft kontakt med IS-medlemmar och öppet stött jihadistisk ideologi i onlineforum.

Fler avvärjda attacker

Förra månaden greps en 17-årig turk i Elmshorn, Schleswig-Holstein, misstänkt för att ha planerat en lastbilsattack mot en lokal marknad. I november 2023 greps en annan irakisk medborgare i Hannover efter att myndigheterna upptäckt planer på en liknande attack. Två tonåringar greps också förra året för att ha konspirerat för att utföra en attack i Leverkusen, Nordrhein-Westfalen, med en lastbil.

Myndigheterna har befunnit sig i förhöjd beredskap efter attacken på julmarknaden i Berlin 2016 där tolv människor mördades. Som svar på det ökade hotet har tyska städer utökat säkerhetsåtgärderna på julmarknader. Dessa inkluderar bland annat att installera mobila terrorbarriärer, öka polisnärvaron och förespråka förbättrad videoövervakning trots integritetsproblem.

De europeiska grannländerna har också implementerat strategier för att bekämpa terrorism, med Frankrike som sätter in drönare och ytterligare patruller och Belgien som behåller sin förhöjda terrorhotsnivå.