En polisinspektör vid enheten för grova brott i Jämtland har dömts till fängelse efter att ha misshandlat sin sambo och son blodiga. I förhör försvarar sig polisveteranen med att sambon är alkoholist. Tingsrätten dömer mannen till fängelse i tre månader.

Det är 65-årige Ulf Berg, känd i lokalmedia som utredare på grova brott i Östersund, som under föregående år utsatte sin 39-åriga partner och sin treårige son för våld i hemmet under flera månaders tid i fjol.

LÄS ÄVEN: Rattfull polischef körde i diket – riktade pistol mot utryckande kollega

Paret träffades år 2015 i samband med en polisutredning som Bergs kollega ledde. Kvinnan som var målsägande i utredningen ska enligt Berg ha kontaktat honom privat och önskat hans stöd. Sedan dess har paret fått två pojkar men relationen har kantats av både hot och våld i hemmet.

Höjde gaffel mot sambon: ”Nästa gång dör du”

Enligt kvinnans vittnesuppgifter ska Berg ha slagit henne med knytnävsslag, sparkat henne och även kastat en mobiltelefon i hennes ansikte. Vid ett tillfälle ska polisveteranen ha höjt en gaffel mot kvinnan. Berg ska ha uttryckt att han nästa gång ska göra samma sak men med en kniv för att sedan följa upp med orden, ”då dör du”.

Berg ska även ha knuffat sin treåriga son på ett sätt som gjort att han fallit och slagit ansiktet i en dörr vilket spräckte upp pannan.

Sonen hade blodigt sår i pannan. Foto: Polisen

Berg till polisen: ”Slängde en mobil”

En bekant till paret larmar polisen och en polispatrull kommer till hemmet. Poliserna uppger i sin händelserapport att Berg uppträdde berusad och luktade alkohol.

I polisförhöret uppger Berg att han förnekar brott och att han aldrig har slagit sin sambo. Istället fokuserar Berg på att prata om sambons problematik med alkohol samt uppger att han bär det stora lasset.

Den skada som kvinnan har under ögat ska enligt Berg ha uppkommit i samband med att han kastat en mobiltelefon mot kvinnan. När det gäller kvinnans övriga skador har polisveteranen ingen förklaring.

Skadorna i sonens ansikte hävdar Berg beror på att pojken fallit av en olyckshändelse. Det är en uppgift som går tvärtemot vad en bekant såg vid ett besök i hemmet. Enligt vittnet grät sonen och Berg ska då ha knuffat sonen. Efter händelsen visade Berg inte minsta intresse av att ta hand om pojken.

Polisen påträffade även en mängd ammunition i hemmet som Berg saknade tillstånd för. Det var den enda brottsmisstanken som Berg erkände.

Tingsrätten mildrar fängelsestraff

Den 19 februari meddelade Östersunds tingsrätt att Berg döms för tre fall av misshandel, ett fall av ringa misshandel och brott mot vapenlagen till fängelse i tre månader. Berg ska även betala 5 000 kronor i skadestånd åt sin son.

I domen går det även att läsa ett yttrande från Polisens ansvarsnämnd (Pan) där det framgår att Berg blir av med arbetet som polis vid en fällande dom, vilket rätten har tagit hänsyn till i påföljden.

Berg har genom sin advokat Linda Arnqvist överklagat domen till hovrätten. Arnqvist kommenterar överklagan med att man anser att beviskraven inte är uppfyllda.

LÄS ÄVEN: Full polis krockade bilen, ljög för vittnet och smet – får jobba kvar