Polischefen Max Forsström har arbetat i yrket i 24 år. Nu har han fått gå. Orsaken: Att sonen rånades av gängkriminella och att Max gjorde slagningar på de misstänkta gärningspersonerna i polisens IT-system när han upplevde att de som höll i utredningen inte gjorde sitt jobb och familjen inte gavs skydd. Nu stämmer han sin arbetsgivare.
Det var strax före midnatt, en kväll i mars 2022, som polischef Max Forsström fick ett panikartat telefonsamtal från sin handikappade tonårsson. Sonen hade på en parkeringsplats brutalt blivit utsliten ur sin handikappanpassade bil och nedslängd på marken varefter förövarna tillgrep tagit bilen och i den försvann från platsen.
Förövarna var tre till antalet och maskerade. Det blev efterhand uppenbart för Max att rånet mot sonen var riktat mot pappan, polischefen, och initierat av ortens invandrarkriminella nätverk. Avsikten med att ge sig på sonen var av allt att döma att skrämma Max till passivitet i jobbet mot gänget.
Hotbild mot familjen
Att man på det här sättet gav sig på en familjemedlem och dessutom en svårt handikappad sådan – sonen har en allvarlig medfödd muskelsjukdom som gör honom extremt svag och knappt kan gå, än mindre försvara sig mot gängkriminella rånare – gjorde Max särskilt upprörd. Han insåg att det fanns en hotbild mot familjen som inte upphörde med detta.
Rånarna kunde dagen efter gripas i sonens bil efter en våldsam biljakt. Gängmedlemmarna, som samtliga var välkända av polisen sedan tidigare, hade också lagt beslag på en nyckelknippa till familjens hus och den återfanns när förövarna avvisiterades. Vad man däremot inte hittade var garageöppnaren med vilken det går att bereda sig tillträde till huset.
LÄS ÄVEN: Polischefen om gängvåldet: “Tycker inte man ska vara rädd för det här”
Max arbetade vid tidpunkten för händelsen som chef för utredningssektionen i Gävleborg och var i den befattningen välkänd för ortens kriminella invandrargäng, då mycket av hans arbete handlade om att försöka få stopp på gängens väpnade uppgörelser och skjutningar. Om gängen kunde skrämma bort honom, skulle mycket vara vunnet.
Fick inget stöd för sin och familjens säkerhet
Max blev än mer orolig för familjens säkerhet och frustrerad när han upplevde att de kollegor som höll i utredningen inte gjorde sitt jobb ordentligt. Bland annat gjordes ingen säkerhetsbedömning och familjen fick ingen hjälp med säkerhetsåtgärder; flytta till ett tillfälligt boende, montering av larm eller extra polisbevakning på hemadressen.
När två av de gripna gängmedlemmarna dessutom försattes på fri fot under utredningen, ansåg Max att måttet var rågat och att han måste göra något själv för att trygga sin och familjens säkerhet.
Beslöt kolla upp förövarna själv
Reglerna för polisens IT-system är sådana att man bara får göra slagningar på personer relaterade till utredningar som man själv arbetar med. Eftersom Max var målsägande i ärendet fick han inte arbeta med utredningen.
LÄS ÄVEN: Statsministern efter krismötet: “Vi har inte kontroll på gängkrigen”
Max beslöt ändå för sin och familjens säkerhet att sätta sig in i utredningen och kolla upp de inblandade. Totalt gjorde han 17 slagningar i polisens register utifrån upplevelsen att detta var nödvändigt för att göra en adekvat säkerhetsbedömning om vilka åtgärder han skulle behöva vidta för familjens trygghet och få en uppfattning om hur exponerad familjen var.
Fick sparken efter 24 år
Det skulle han inte ha gjort. Trots att det i efterhand står klart att den information som Max fick fram var sådan att det var påkallat för familjen att lämna bostaden för att vistas på annan plats – något han annars inte skulle fått veta – och att slagningarna föranleddes av att den handikappade sonen utsatts för ett grovt brott, var det inget alternativ för den nitiska polisledningen att låta nåd gå före rätt i det aktuella fallet.
![](https://konto.samnytt.se/wp-content/uploads/2024/10/Polisbil_i_Huddinge_centrum_20220303-1024x771.jpg)
Personalärendet som blev följden av att Max obehöriga slagningar i IT-systemen upptäcktes, utmynnade i stället i att han fick sparken, efter 24 år i tjänsten.
Utredningen mot sonens rånare lades ned
Nästa hårda slag blev när förundersökningen i sonens ärende lades ned – på grund av bristande bevisning, hävdades det. Ingen av de som greps med sonens bil och med stor sannolikhet var identiska med rånarna, fälldes för brottet.
I stället blev det Max som dömdes för dataintrång i en utdragen rättsprocess. Den utredningen lades, i motsats till den mot sonens gängkriminella rånare, inte ned.
Fälldes för dataintrång
I första instans friades Max med hänvisning till att han agerat i en nödsituation och i oro för sin egen och sina närståendes säkerhet och trygghet. Men den domen lät Max arbetsgivare sig inte nöja med utan överklagade till hovrätten. Där togs ingen hänsyn till några förmildrande omständigheter och domen blev fällande.
I oktober förra året meddelade polisledningen via personalansvarsnämnden att Max skulle plocka ihop sina saker och lämna polishuset. Efter 24 år som polis var han inte längre välkommen. Detta i en polismyndighet som brottas med personalbrist och stort underskott på erfarna brottsutredare, inte minst för att tackla den invandringsrelaterade gängkriminalitet som Max son utsattes för.
LÄS ÄVEN: Sveriges dyraste polischef någonsin tänker jobba så lite som möjligt
– Jag såg inte den komma. Ett avsked fanns inte med i min vildaste fantasi. Jag känner mig sviken för att jag tycker det är så otroligt oproportionerligt, för det har slagit så hårt. Var är rimligheten? Jag förstod att det här kunde bli ifrågasatt och kritiserat, men inte att det kunde vara så fel. Det får man inte glömma, jag var inte ensam i det här. Min familj upplevde samma rädsla och utsatthet, säger Max i en intervju med Expressen.
Stämmer Polismyndigheten
Max har nu varit arbetslös i drygt tre månader. Under den tiden har ilskan mot sin arbetsgivares agerande vuxit. Han har nu bestämt sig för att ta strid för sin sak och har lämnat in en stämningsansökan mot Polismyndigheten. Vad det kan leda till återstår att se, men han har i varje fall facket, Polisförbundet, i ryggen.
Max fall, menar man sätter fingret på den verklighet som poliser arbetar med idag i det nya Sverige med en eskalerande gängkriminalitet där man inte drar sig för att ge sig på poliser utanför tjänsten och inte ens deras familjemedlemmar. Polismyndigheten har inte hängt med i utvecklingen när det gäller att skydda sina egna, menar man på Polisförbundet, det har glömts bort när allt fokus legat på att hejda den skenande grova brottsutvecklingen.
– Frågan är principiellt viktig. Polismyndigheten måste förstå att det finns situationer som medarbetaren upplever som belastande och hotfulla, och ta det på allvar. Det behövs om polisen ska kunna fortsätta upprätthålla trycket som vi förväntas göra mot de kriminella i samhället. Den här bollen får inte tappas bort, säger Polisförbundets ordförande Katharina von Sydow i en kommentar till Expressen.
Locket på från arbetsgivaren
Från Polismyndighetens sida är det locket på. Man vill inte diskutera Max ärende med journalister.
I ett mejlsvar till Expressen skriver man bara kortfattat att ”Vi kommer att ta ställning till innehållet i stämningsansökan och vi välkomnar en prövning i Arbetsdomstolen. I övrigt avböjer vi kommentarer.”
KOMMENTARSREGLER
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.
Den som inte följer våra kommentarsregler riskerar att bli blockerad och få sina kommentarer raderade.