För fem år sedan skapade Donald Trump stora rubriker med sitt uttalande “Last night in Sweden”. Många svenska politiker och andra kända personer förvånades av uttalandet och upprördes över att Sverigebilden utomlands kunde ha påverkats negativt av uttalandet. Nu citerar Sveriges underrättelsechef Linda Staaf den tidigare presidenten och ger honom rätt för det han förutsåg skulle ske.

– Du tittar på vad som händer i Tyskland, du tittar på vad som hände i Sverige igår kväll. Sverige, vem skulle tro detta. Sverige. De tog in ett stort antal. De har problem som de aldrig trott vore möjliga, sa den tidigare presidenten 2017.

Bland dem som upprördes av uttalandet fanns M-profilen och tidigare stats- och utrikesministern Carl Bildt. Han twittrade “Sverige? Terrorattack? Har han rökt på” som kommentar till det hela. Men nu citeras Trump av ingen mindre än Polismyndighetens profilerade underrättelsechef Linda Staaf.

– I dag skulle vi inte bli lika förvånade, för nu har vi problem vi aldrig trodde vi skulle få, säger Linda Staaf till DN.

– Exakt vad Trump menade får vi nog aldrig veta. Men i dag skjuts unga män regelbundet ihjäl. Det riskerar att bli normaliserat och ett sådant samhälle vill vi inte leva i.

Ge bort Samnytt PLUS i julklapp! 🎄🎅

Överraska någon med en prenumeration på Samnytt Plus. Den perfekta julklappen för den som värdesätter ocensurerad journalistik.
Ge bort en prenumeration

LÄS ÄVEN: Polischefens lösning på rekordskjutningar: “Vi behöver samtala med gängen”

Polisen såg den farliga utvecklingen tidigt

I en intervju med den L-kopplade tidningen berättar Staaf om sina erfarenheter av arbete mot den ökande organiserade brottsligheten i landet. Hon tar upp no go-zoner, familjebaserade nätverk [utländska klaner, reds. anm.] och maktförflyttning från staten till kriminella som exempel på den grova brottsligheten – och konstaterar att den farliga utvecklingen i Sveriges förorter var något som Polismyndigheten länge hade sett växa fram.

– Det fanns en frustration internt över att vi var sena med att reagera. I dag får vi sota för det arbete som inte gjordes då. När jag började som chef ville vi på allvar påvisa problemen. Men fortfarande får vi frågor om detta stigmatiserar, säger hon.

LÄS ÄVEN: Miljonuppgörelse efter klanernas gatustrider: “Lugnt nu”

Ängslighet inom myndigheter

Staaf berättar att det än i dag råder en ängslighet bland tjänstemän i styrande funktioner. Det tassas kring migrationsfrågan och många törs inte kalla en spade för en spade.

– De senaste åren har det blivit lite lättare att diskutera bakomliggande orsaker till problem, som migration och bristande integration, men fortfarande är det jättekänsligt. Vi tänker för mycket åt andra och är rädda att välja fel ord, fel terminologi. Som person har jag svårt för det och tappar bort mig själv. För mig är det otroligt viktigt att polisen inte är ängslig. Vi behöver, med bibehållen respekt, prata mer i klartext. Som till exempel i Danmark.

Linda Staaf har hittills varit tredje högst i rang räknat från polischefen. Snart lämnar hon arbetet på Polismyndigheten för att arbeta som expert åt den nya regeringen i justitiedepartementet.

LÄS ÄVEN: Biträdande rikspolischef backar om utländska klaner: “Jag generaliserade”