”Att knäcka gängen kommer aldrig att ske”. Det vi nu ser omkring oss i form av gängkrig med skjutningar, sprängningar, knark och bedrägerier är en verklighet vi måste vänja oss vid. Det är det nedslående beskedet från Jale Poljarevius, underrättelsechef vid polisen region Mitt.

Det är i en intervju med Expressen på onsdagen som Poljarevius ”vill göra klart” att politikernas prat om att ”knäcka gängen” är något som väljarna inte bör ta som något annat än tom retorik. ”Det kommer aldrig att ske”, slår han fast.

– Det vi kan göra är att montera ned de gäng som är verksamma just nu och oskadliggöra dem så mycket det går. Men sen kommer det nya gäng. Det är inte så att vi kommer att knäcka de här och sen kommer det aldrig att finnas gäng, det vill jag betona.

Uttalandena kommer i spåren av intensifierade gängkrig i regionen Stockholm-Uppsala den senaste tiden. Dessa orkestreras tills stor del från utlandet av gängledare i exil såsom Rawa ”Kurdiske räven ”Majid och Mikael ”Greken” Tenezos. Det här ”är ett extra försvårande moment för oss” i kampen mot brottsligheten, erkänner polischefen.

Varningar om ”systemkollaps”

Från andra håll inom polisen har varningar om ”systemkollaps” uttalats med hänvisning till det rådande läget där de kriminella invandrargängens etablerar sig på allt bredare front med bedrägerier, skjutningar, explosioner och narkotika. Poljarevius vill, samtidigt som han erkänner att gängen är här för att stanna, tona ned den bilden något

– Varningen kan jag köpa men jag tycker det är ett lite väl starkt ord att prata om systemkollaps.

Han tycker att sådana epitet bör sparas till sådant som fullskaliga atomkrig. Han håller dock med om att läget är ”allvarligt, svårt och komplext”.

Frustrerad stämning i polishuset

Expressen vill ta pulsen på hur stämningen är inom polisen nu när tredje man allt oftare drabbas genom felskjutningar, där oskyldiga mördas och skolanställda tas ur tjänst misstänkta för att arbeta åt de kriminella invandrargängen.

– Självklart är vi frustrerade, säger Poljarevius, över en utveckling som man tidigare inte ens kunde drömma om i Sverige.

Liknar Sverige vid en dystopisk b-film

Han liknar dagens Sverige vid en dystopisk b-rulle från Hollywood

– Det ser ut som manus till någon dålig amerikansk framtidsfilm. Men det är inte det, utan det här är verkligheten och det enda som gäller nu det är att fronta denna bistra verklighet rätt in i vitögat och sedan kavla upp ärmarna och kämpa på och göra det bästa vi kan med det vi har.

Med ”det vi har” avser Poljarevius den underbemanning och resursbrist som polisen brottats med en längre tid som lett till att man inte rår på den grova brottsligheten och att gängen fått övertaget i stora områden som inom polismyndigheten beskrivs som ”no go-zoner” och ”laglöst land”.

Välkomnar nytt avlyssningsverktyg

En ljusglimt i mörkret är enligt Region Mitts polischef att man i varje fall fått av den nya SD-stödda regeringen fått klartecken till utvidgad avlyssning. Det krävs nu inte fullt lika mycket för att få avlyssna en person som man vet är involverad i grov brottslighet.

– Första oktober får vi ett nytt och väldigt intressant verktyg som kallas preventiv avlyssning, där misstankarna inte behöver vara på samma nivå som när man genomför en vanlig traditionell avlyssning.

Poljarevius kommenterade att han är medveten om att lagändringen fått kritik för vara integritetskränkande och att polisen nu kommer att kunna avlyssna ”kreti och pleti” utan någon som helst brottsmisstanke. Men enligt polischefen är det helt nödvändigt med sådana verktyg, så som den grova brottsligheten ser ut idag.