Igår uppmärksammade Samhällsnytt ett råd som gruppchefen för polisen i Skärholmen David Sund ska ha gett till rånoffer enligt SVTs Veckans brott. Många reagerade med bestörtning över rådet att lämna värdesakerna hemma för att rånarna istället skulle ge på nästa offer – det var så citatet löd i SVTs version. Men kort efter vår publicering ändrade SVT sin artikel. Under dagen undersökte Samhällsnytt vad som egentligen har hänt och varför.
Det ursprungliga citatet som rörde upp känslor löd så här:
”Är det ett bra tips att lämna värdesakerna hemma, eller riskerar man då att istället åka på stryk?
– Det kan vara bra att lämna grejerna hemma. Om rånarna får gå tomhänta från ett rån, brukar de oftast avbryta och ge sig på nästa istället.”
Missa inte vårt PLUS-innehåll!
Artikeln i den ursprungliga versionen finns sparad i arkivtjänsten web.archive och kan läsas på följande länk. Strax efter vår publicering ändrades dock svaret till ett helt annat:
”Vågar man gå ut med värdefulla saker eller ska man lämna sådant hemma?
– Jag vill inte att man ändrar några rutiner. Det kan dock vara bra att dokumentera vad man har för prylar så att vi kan härleda tillbaka godset om man nu skulle bli utsatt för ett rån. Det kan också vara bra att märka upp prylarna.”
LÄS MER: Här är polisens bisarra råd: lämna värdesakerna hemma – då ger sig förövarna på nästa offer
När Samhällsnytt får kontakt med David Sund via mejl svarar han till oss att SVT ”missuppfattat ganska rejält”. Eftersom Sund citerades direkt undrade vi hur det kan vara möjligt att missuppfatta ett svar så här grundligt:
Menar du att de har förfalskat ditt citat i den första versionen av artikeln?
– Dom missuppfattade delen med att lämna värdesaker hemma, ja.
Det som David Sund ville få fram i intervjun med SVT var egentligen följande enligt honom:
” Om man ändå vill lämna sina värdesaker hemma av olika anledningar behöver man inte vara orolig för att rånarna blir arga för att man inte har något värdefullt på sig. Får dom inte med sig något brukar dom ofta springa från platsen och vi utreder då försök till rån istället, som naturligtvis kan vara minst lika allvarligt. ”
Samhällsnytt tar kontakt även med Veckans Brott på SVT, nämligen med journalisten Karin Fagerlund Jerrstedt, som skrev den ursprungliga artikeln. Jerrstedt skyller på ett missförstånd, men när vi ber om att få ta del av inspelningen av intervjun visar det sig att intervjun inte spelades in. Inte heller verifierade SVT citat med Sund innan publicering.
Samhällsnytt ställer flera följdfrågor, däribland:
”Hur kunde det uppstå ett sådant missförstånd? Tillhör det era vanliga rutiner att varken banda eller verifiera kontroversiella citat och sedan ändra efter publicering om någon hör av sig?”
Dock får vi inget svar på dessa frågor.
Mats Dagerlind, Samhällsnytts ansvarige utgivare, kommenterar:
– Det är synnerligen märkligt att rutinerade journalister publicerar ett mycket kontroversiellt citat utan att vare sig ha en inspelning för att backa upp det eller verifiera citatet med intervjupersonen. Det är en av grunderna i journalistiken att all kommunikation, särskilt direktcitat, som används i publiceringen ska vara noggrant dokumenterad.
– Att statstelevisionen med sin gigantiska budget som finansieras genom den nya tvångsskatten inte förmår hålla sig ens till journalistikens grundprinciper och samtidigt slår på den stora trumman om en kvalitetsjournalistik som de producerar är snudd på komiskt.
Den ändrade artikeln på SVTs hemsida avslutas i vanlig ordning med följande brasklapp:
”Så arbetar vi:
SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant.”
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.