I december rymde fem schimpanser från aphuset på Furuviksparken varav fyra sköts ihjäl. Nu har polisen lagt ned förundersökningen. Samtidigt kommer kritik mot själva företeelsen med djurparker.

Det var den 14 december polisen larmades om schimpansernas rymning. Sedermera skulle det visa sig vara en öppen dörr som möjliggjorde händelsen.

Nu meddelar polisen att man lägger ned förundersökningen om arbetsmiljöbrott. Beslutet kommer efter att Arbetsmiljöverket på onsdagen meddelade att man inte rekommenderar att åtal väcks mot parkledningen.

LÄS ÄVEN: Här är schimpanserna som dödades i Furuviksparken

– Det är nedlagt nu och det är utifrån information som Arbetsmiljöverket skickade över till oss om att åtalsanmälan inte är aktuellt, säger polisens utredare Maria Lorichs till TT.

– Vi kan inte se att arbetsgivarens ansvar har brustit vad gäller det direkta orsakssambandet till händelsen. På basis av det är ärendet nedlagt.

Kritik mot djurparker

I kölvattnet av rymningen och att schimpanserna sköts ihjäl väcktes en debatt om djurparker, som vissa menar är något förlegat och inte borde få förekomma.

Från Sverigedemokraterna har man länge påtalat riskerna och lagt förslag om en rikstäckande översyn av Sveriges samtliga djurparker.

LÄS ÄVEN: SD kräver granskning av alla svenska djurparker