Med start i maj inför Postnord ett tillägg för två typer av paket som skickas till områden man klassar som glesbygd. Orsaken ska vara ökade kostnader för utdelning på platser med låg utdelningsvolym.

För varje paket av typen Mypack Home small och varubrev, som max får väga tre kilo och kan levereras i brevlådor, som delas ut i områden vilka Postnord klassar som glesbygd tillkommer från och med den 2 maj en kostnad på 1,5 kronor.

LÄS ÄVEN: VIDEO: Här kastar Postnord-personalen paket

– Vi ser ökade kostnader i att dela ut paket i postnummerområden med få brev och paket när brevvolymerna minskar och inför därför ett orttillägg i områden med få försändelser, säger Karolina Wikander, chef för affärsområdet e-handel för Postnord Sverige, till DN.

Omkring 2 500 postnummer omfattas av tillägget.

Täcker inte ökade kostnader

Wikander påpekar att Postnords övriga paketkategorier redan omfattas av ett kostnadstillägg.

– Orttillägg gäller redan Postnords övriga paket och palltjänster till konsument. Med den här förändringen gäller alla paket som levereras hem till konsument, också Mypack Home small och varubrev.

Man hoppas att inte privatpersoner ska drabbas nämnvärt av det man menar är ett lågt tillägg, och konstaterar samtidigt att det inte kommer att räcka för att täcka Postnords ökade kostnader för utdelning av paket i glesbygd.

LÄS ÄVEN: PostNord höjer portot i samband med ny tjänst