De flesta tycks anse att avgången var rätt beslut. Samtidigt förbryllar övergången till det nya toppjobbet.

På onsdagsmorgonen kom beskedet att den starkt kritiserade rikspolischefen Dan Eliasson avgår. Generaldirektör på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, blir det nya jobbet.

Enligt justitieminister Morgan Johansson (S) tilldelas Eliasson det nya toppjobbet för att han anser att Eliasson har varit en bra polischef.

Reaktionerna på Eliassons kombinerade avgång och karriärbyte har strömmat in under dagen.

– Jag kommer inte att ligga sömnlös för Eliassons skull. Nu är det viktigt att vi får någon som funkar och det finns det alltid en plan för när någon avgår, säger kriminologen Leif GW Persson till Svenska Dagbladet.

– Jag är inte en person som dansar på någons begravning. Men det här var inte hans grej.

Persson menar att Eliasson inte heller funkade särskilt bra som chef för försäkringskassan och vill att den som nu tar över posten bör vara polis i grunden.

Eliassons efterträdare ska presenteras under morgondagen. Om Persson får välja finns tre val: Lena Matthijs (polisområdeschef Älvsborg), Klas Friberg (regionpolischef Väst) eller Erik Nord (polisområdeschef Storgöteborg).

En annan som kritiserat Eliasson hårt är Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.

Facebook skriver Åkesson att det givetvis är väldigt positivt för polisen att Dan Eliasson slutar som rikspolischef, men att det är mycket märkligt att han samtidigt tilldelas ett nytt jobb som myndighetschef för MSB.

”Regeringen låter honom alltså fortsätta sin katastrofala vandring genom myndighetssverige. Ofattbart.”

Ivar Arpi, ledarskribent på Svenska Dagbladet, konstaterar att ”S-politruker verkar ha nio liv”.

Det är dock inte alla som firar idag: