Efter USA:s vicepresident JD Vances vid säkerhetskonferensen i München uppstod en politisk jordbävning bland Europas vänsterliberala politiker. Den svenska regeringen har gjort flera uttalanden i medier om USA:s nya linje i Europa, där Vance hävdar att Ryssland inte utgör något hot – utan att det verkliga hotet i dag kommer inifrån EU. Utrikesminister Maria Malmer Stenergard (M) håller dock inte med om att det skulle finnas något hot från EU mot medborgarna.
– Det finns bara ett riktigt allvarligt hot mot Europa, och det är Ryssland, slog Malmer Stenergard fast.

I JD Vance tal på fredagen framfördes skarp kritik mot europeiska regeringar för att bland annat ignorera folkviljan, omkullkasta demokratiska valresultat, censurera oliktänkande och inte agera för att stoppa den illegala invandringen.

LÄS ÄVEN: USA kritiserade auktoritära tendenser i EU

Den amerikanske vicepresidenten gav flera exempel och pekade bland annat ut Sverige för domslutet mot islamkritikern Salwan Najem, samt det ogiltigförklarade presidentvalet i Rumänien.

LÄS ÄVEN: Ekeroth: “Varför är HMF-lagen kvar?”

Enligt Trump-administrationen utgör varken Ryssland eller någon annan yttre aktör det största hotet mot Europa. Hotet kommer i stället inifrån, i form av eftergifter som urholkar grundläggande västerländska värderingar, såsom yttrandefrihet.

– Det hot som jag oroar mig mest för gentemot Europa är inte Ryssland. Det är inte Kina, det är inte någon annan extern aktör. Det jag oroar mig för är hotet inifrån. Europas reträtt från några av dess mest grundläggande värderingar, värderingar som delas med USA, sa JD Vance i München.

LÄS ÄVEN: von der Leyen: Begränsa yttrandefriheten med “demokratisköld”

Se hela talet som har retat upp europeiska ledare sedan fredagen:

Regeringen: “Finns bara ett hot mot Europa”

Sveriges utrikesminister Maria Malmer Stenergard (M) är på plats vid säkerhetskonferens i München tillsammans med statsminister Ulf Kristersson (M). Malmer Stenergard har gjort flera uttalanden i media efter talet.

Hon påstår att JD Vance är helt fel ute med sin kritik mot europeiska regeringar och att det skulle vara tendenser av en autoritär utveckling i EU. Hon uppmanade USA att inte lägga sig i domslut i andra länder. Men slog även fast att JD Vance inte förstår hotet från Ryssland.

– Det finns bara ett riktigt allvarligt hot mot Europa och det är Ryssland, slog Malmer Stenergard fast i SVT Aktuellt.

LÄS ÄVEN: Tidöregeringen: “Ukraina är högsta prioritet”

Sverige, övriga EU-länder och framför allt Ukraina har sedan Rysslands invasion i februari 2022 stått fast vid att den rätta vägen är att hantera konflikten på slagfältet och inte föra några samtal med den ryske presidenten Vladimir Putin för att nå en fredslösning.

Men nu, när USA:s president Donald Trump har öppnat dörren för fredssamtal och till och med talat i telefon med Vladimir Putin, vill plötsligt Ukraina och europeiska ledare vara med i förhandlingarna. Under den senaste veckan har det i flera uttalanden framförts krav på att få delta i samtalen och att allt annat är oacceptabelt.

LÄS ÄVEN: EU och regeringen trotsar Trumps fredsförhandlingar

Den svenska regeringens fokus den närmaste tiden kommer att vara att försöka övertyga USA om att inte minska sitt militära stöd till Ukraina eller överge kriget till förmån för fredsförhandlingar där Ukraina inte ges ett Nato-medlemskap – trots att Ryssland har tydliggjort att just den frågan är en av anledningarna till det pågående kriget.

LÄS ÄVEN: Tidöregeringen: “Ukraina är högsta prioritet”

Malmer Stenergard har tydliggjort att Sveriges position är att ingen fred i kriget i Ukraina får förhandlas fram utan att Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj deltar i dessa samtal. Detta trots att USA:s stöd, som är det största och helt avgörande för Ukraina, nu kommer från en president som vill avsluta kriget och stoppa det fortsatta dödandet.

Samtidigt har Ukraina konsekvent vägrat att föra samtal med Ryssland, dragit sig ur fredsförhandlingarna i Istanbul 2022 och istället föreslagit lösningar på kriget, såsom kraftfullare vapen, att Nato stänger luftrummet och vidare att Nato-soldater sätts in i Ukraina för att få Putin att backa.

Maria Malmer Stenergard talar på Norrmalmstorg till stöd för Ukraina. Foto: Nadine Sohier / Regeringskansliet

I sin intervju med statstelevisionen framförde Malmer Stenergard att USA:s nya ledarskap “minst sagt sticker ut lite” och dessutom är helt fel ute med sin kritik mot EU på säkerhetskonferensen, eftersom den enligt henne borde handla om “hotet från Ryssland”. Det hävdar hon är något som även de andra europeiska ledarna håller med om.

– Det jag framförallt vill säga om det här talet är att man har ett annat fokus än vad vi andra deltagare på den här konferensen har. Vårt fulla fokus är Ukraina och Rysslands fruktansvärda krig mot Ukraina och hur vi ska kunna stötta Ukraina på ett bättre sätt, säger Malmer Stenergard till SVT.

Sveriges utrikesminister säger dock att hon tänker ha is i magen och fokusera mer på vad USA gör, snarare än vad de säger.

– Det är klart att det är en uppgift för mig och andra deltagare här att övertyga USA om varför det är så viktigt att en fred i Ukraina blir en rättvis fred, sa den svenska utrikesministern i SVT.

Zelensky varnar att Putin ska invadera EU

På lördagen var det Ukrainas president Volodymyr Zelenskyjs tur att tala vid säkerhetskonferensen. Zelenskyj framförde att han har underrätelseuppgifter att Ryssland kommer att placera trupper i Belarus och att deras planer kan vara att invadera EU-länder.

Vidare uppmanade han mötesdeltagarna att bygga en gemensam europeisk armé eftersom att stödet från USA kan upphöra.

– Den gamla relationen mellan USA och Europa är på väg att ta slut. Från nu kommer saker att vara annorlunda. Europa behöver anpassa sig efter det, slog Zelenskyj fast.

Se hela talet:

Kristersson: “Ukraina måste segra”

Statsminister Ulf Kristersson har också uttalat sig under säkerhetskonferensen. På sociala medier har statsministern lagt ut ett inlägg tillsammans med övriga nordiska och baltiska ledare som antyder att de motsätter sig Trumps pågående fredssamtal med Putin.

“Ukraina måste segra mot Rysslands aggressionskrig”, står att läsa i inlägget.

Vidare lovar Kristersson att det svenska folket är redo att öka insatserna, trots att Sverige hittills har skänkt motsvarande omkring 61,9 miljarder kronor i militärt och andra stöd till Ukraina sedan Rysslands invasion inleddes i februari 2022 och även står inför enorma upprustningskostnader för den egna försvarsmakten.

LÄS ÄVEN: Nato-chefen: Mer pengar till Nato – eller lär er ryska

“Min högsta prioritet här i München är att diskutera med allierade och partners hur vi bäst kan stärka Europas säkerhet och stödja Ukraina med politiskt, militärt, ekonomiskt och humanitärt bistånd”, har statsministern framfört i sitt inlägg.

I ytterligare ett uttalande på plattformen X har statsministern framhållit att de nordiska och baltiska länderna är några av de största bidragsgivarna per capita till Ukraina.

LÄS ÄVEN: Regeringens nya miljardregn över Ukraina – skickar största militärpaketet

Enligt Kristersson är de nordiska och baltiska ledarnas prioritet att stärka Ukraina militärt. Enligt honom kan en “rättvis och varaktig fred” bara säkerställas om Ukraina segrar mot Ryssland i kriget.

Faksimil X

Det är högst oklart hur Kristerssons och övriga europeiska ledares plan för att möjliggöra ett sådant scenario ska genomföras, då inget i det snart tre år långa kriget tyder på att Ukraina kommer att återta mark från kärnvapenmakten Ryssland.

Kartbild över de områden i östra Ukraina som Ryssland både kontrollerar men även kräver.

USA: EU får inte delta i fredssamtal

På lördags­eftermiddagen framförde USA:s särskilda sändebud Keith Kellogg att EU-länderna inte kommer att få delta i fredsförhandlingarna mellan USA, Ryssland och Ukraina. Det rapporterar brittiska The Guardian.

– Det kanske skaver, men jag säger något som är helt ärligt, sa Keith Kellogg.

Enligt tidningen Politcos källor inom amerikanska myndigheter kommer förhandlingarna mellan USA, Ryssland och Ukraina hållas i Saudiarabien och inledas inom de närmaste dagarna.

EU-länderna ska få möjlighet att konsultera förhandlingarna med Ryssland, men kommer alltså inte att få en plats vid bordet. Det är något som Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov nyligen också nämnde vid en pressträff.

Enligt Lavrov har tåget för fredssamtal mellan Ryssland och EU gått. Det har framgått av medieuppgifter att en central del av fredsförhandlingen för Ryssland är att diskutera säkerhetsarkitekturen i Europa.

Tidigare möte mellan Putin och Trump. Kremlin.ru, CC BY 4.0

– Kanske blev många i väst, inklusive EU:s ledare, överraskade av ett enkelt, civiliserat samtal mellan två väluppfostrade och artiga personer. Självklart har de många skillnader, men de förstår att politik handlar om att sätta sig ner, prata och söka gemensam grund, sa Lavrov vid pressträffen.

Vidare har Lavrov uttryckt hopp om att samtalet mellan Trump och Putin ska fungera som ett exempel för europeiska politiker om hur diplomati bör bedrivas. Det rapporterar Anadolu Ajansı.

Kristersson ska träffa Zelenskyj på lördagen

Ytterligare ett uttalande på lördags­eftermiddagen kom från statsminister Ulf Kristersson, som meddelade att han ska hålla möte med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj under lördagen i München.

De två ledarna har träffats flera gånger på senare tid. I slutet av januari höll Kristersson och Zelenskyj ett separat möte vid World Economic Forum i Davos.

Kristersson och Zelenskyj kramade om varandra vid WEF-mötet. Faksimil X

LÄS ÄVEN: Hegseth: “Återgång till Ukrainas gränser innan 2014 är orealistiskt”