Ett växande antal republikanska senatorer uppger att de inte kommer acceptera elektorskollegiets valresultat. Detta på grund av fortsatta misstankar om oegentligheter i valet.
Elektorskollegiet är en folkvald församling i USA vars enda uppgift är att välja USA:s president och vicepresident. Varje stat har, beroende på befolkningsmängd, ett visst antal elektorsröster. Den kandidat som får flest röster i en delstat får normalt samtliga delstatens elektorsröster. Systemet gör att den kandidat som får flest folkliga röster i hela unionen ändå kan förlora valet, vilket senast hände i presidentvalet 2016.
Senatens godkännande av valresultatet sker den 6 januari och är vanligtvis en formalitet. Om någon senator har invändningar mot en elektors röst kan denna dock utmanas. Då måste både senaten och representanthuset debattera frågan, separat under maximalt två timmar, för att sedan gemensamt besluta om att avvisa elektorsrösterna eller ej.
LÄS ÄVEN: Besked från Trump: Erkänner sig besegrad när elektorerna utser Biden till vinnare
Kräver “akut nödrevision” av valet
Nu uppger ett flertal republikanska senatorer att de tänker utmana elektorskollegiet och vill istället tillsätta en valkommission för att genomföra en “akut nödrevision” av valresultaten.
Ted Cruz, senator från Texas som uppges vilja kandidera för presidentposten 2024, utpekas som den som håller i taktpinnen trots att det var Josh Hawley, senator från Missouri, som var den förste att meddela att han ämnar invända mot elektorskollegiet.
Hawley påminde om att demokrater i kongressen under valen 2004 och 2016 utmanade resultatet med hänvisning till att de oroade sig över valfusk. Då prisades de av media, skriver han. Den här gången är det republikaner som misstänker att allt inte gått rätt till. Hawley skriver att han inte kan attestera elektorskollegiets resultat utan att ifrågasätta Pennsylvania, som inte ens följde sina egna vallagar. Vidare skriver han att Facebook och Twitter har påverkat valet till Bidens fördel och beskyller kongressen för att inte ha utrett anklagelserna.
Än så länge uppges tolv republikanska senatorer ha anslutit sig och fler väntas följa efter, uppger Axios. I ett gemensamt uttalande kräver de en kommission som under tio dagar ska granska valet i de omtvistade staterna. Därefter föreslås varje stat utvärdera kommissionens slutsatser för att avgöra om ett omval krävs.
LÄS ÄVEN: Staterna där valfusk och oegentligheter misstänks
Skedde senast 1877
I uttalandet noterar de att en liknande kommission upprättades 1877 efter misstankar om valfusk. Den bestod då av fem medlemmar av representanthuset, fem senatorer och fem domare från högsta domstolen.
“Följaktligen avser vi att rösta den 6 januari för att avvisa elektorerna från omtvistade stater som ej ‘rätteligen tillsatta’ eller ‘lagligt certifierade’, såvida inte och tills dess att tiodagarsrevisionen är klar”, skriver de.
Under tidigare val har vissa elektorsröster debatterats men detta uppges vara första gången något liknande sker i så stor skala. Representanthuset och Senaten möts på onsdag då de enskilda elektorsrösterna från varje stat tillkännages.
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.