På torsdagen meddelar Riksbanken att man lämnar styrräntan oförändrad på noll procent, detta trots att priserna på bland annat livsmedel, elektricitet och bränsle drivit upp den svenska inflationen till den högsta på 13 år.

Enligt Riksbanken behöver Sveriges ekonomi fortfarande stimuleras för att återhämta sig från pandemin och man låter därför styrräntan ligga kvar på noll procent.

Inflationen menar man till stor del beror på tvära kast i efterfrågan när samhällslivet i många länder stängts ned för att sedan öppnas upp igen, vilket orakat flaskhalsar och komponentbrist. Riksbanken räknar med att inflationstakten sjunker av sig själv från årsskiftet.

Räntehöjning på väg

Samtidigt flaggar man för första gången sedan pandemin bröt ut för att en räntehöjning är på väg, vilket kan komma mot slutet av 2024.

Enligt de flesta bedömare kommer inflationen fortsätta till ännu högre nivåer fram till årsskiftet. Räknas de skenande energipriserna bort ligger kärninflationen på 1,8 procent, vilket ändå är lägre än Riksbankens långsiktiga mål på två procent.