Sverigedemokraterna har länge förordat att utlänningar som begår brott i Sverige som regel ska utvisas. Så sker inte idag och det rimmar dåligt med det allmänna rättsmedvetandet. Några veckor före valet och i skenet av vikande opinionssiffror svänger nu både Moderaterna och Socialdemokraterna i frågan och anammar SD:s utvisningspolitik.

Först ut var Moderaterna när partiledaren Ulf Kristersson på fredagen erkände att alldeles för få utländska brottslingar utvisas och deklarerade att en ändring behövs:

– I grunden är det ganska enkelt; begår man brott i landet och inte är svensk medborgare så ska man inte vara i Sverige.

M-ledaren utvecklade dock inte varför detta enkla varit så svårt att genomföra under de åtta år som Moderaterna styrde Sverige, en regering där Kristersson själv ingick som minister.

Bara timmar senare gjorde justitieminister Morgan Johansson ett uttalande där han aviserade att Socialdemokraterna precis som Moderaterna ställer sig bakom Sverigedemokraternas utvisningspolitik:

– Är du inte svensk medborgare och begår brott i Sverige måste huvudregeln vara att du utvisas. Partiets utgångspunkt är att utländska medborgare som begår brott ska utvisas.

I likhet med Ulf Kristersson förklarade Inte heller Morgan Johansson varför hans parti inte under innevarande mandatperiod eller tidigare regeringsinnehav verkat för att denna ”huvudregel” och ”utgångspunkt” implementerats i svensk rättsskipning.

Tidigare har Kent Ekeroth (SD) under åtta år drivit frågan om utvisningar. Bland bar debatterade han emot Morgan Johansson vilket kan ses här.

Ekeroths sista debatt i riksdagen handlade om samma sak och då debatterade han emot migrationsminister Fritzon som kan ses här.