Den socialdemokratiska lokalpolitikern Jennie Olsson dömdes i fredags till fängelse för mord, grov stöld, bedrägeri och framkallande av fara för annan. Åklagaren yrkade på livstidsstraff men domen från Vänersborgs tingsrätt landade istället på 18 års fängelse.

I valet år 2018 kandiderade Jennie Olsson på 15:e plats till kommunfullmäktige i Munkedal och har bland annat haft uppdrag som ersättare i en kommunal nämnd. Året dessförinnan dömdes hon till samhällstjänst för smuggling. Hon förekommer även i belastningsregistret för vållande till kroppsskada samt flera stölder.

Skyllde mordet på invandrare

Av utredningen framgår att Jennie haft skulder hos både Kronofogden och bekanta, vilket tillskrivs ett vidlyftigt spelande. Hon har ofta ljugit för sin omgivning i sina försök att komma över pengar, bland annat har hon hävdat att hon samlat in pengar till personer i nöd, uppger Expressen.

I förhör har Jennie påstått att hon utsatts för utpressning efter att ha lånat pengar av kriminella, något som domstolen funnit osannolikt och inte heller förenligt med den tekniska utredningen. Vidare har den socialdemokratiska politikern skyllt mordet på två invandrare, som enligt henne försökt driva in en skuld. Även detta utesluter domstolen.

LÄS ÄVEN: ÅTAL: S-politiker avrättade kollega i vårdtagares hem: ”Det är blod överallt här”

Högg ihjäl sitt offer

I domen går att läsa att: ”Tingsrätten kommer vidare fram till att utredningen entydigt ger besked om att det endast kan ha varit kvinnan som befann sig i den avlidnes närhet när han attackerades och att det därför måste vara kvinnan som utfört gärningen”.

Jennie var vid tillfället för mordet anställd som personlig assistent. Hennes offer var en kollega och mordet utfördes hemma hos en vårdtagare hon kände väl – hennes egen kusin. Jennie stal även från kusinen och tog ut pengar från dennes kontokort efter mordet.

Av domen framgår att Jennie attackerade offret bakifrån ”med minst åtta stick eller hugg, varav flera mot överkropp, hals och ansikte”. Offret uppges ha försökt värja sig genom att greppa tag i kniven.

Köpte nya lakan och värmeljus efter mordet

Efter mordet fastnade Jennie på film då hon gjorde sig av med bevismaterial på en återvinningsstation, bland annat blodiga skor och handskar. Samma dag visar kvitton att hon besökt både McDonald’s och IKEA, där hon inhandlade lakan av modellen ”Dvala” samt värmeljus.

– Jag menar att den nu åtalade kvinnan kom till lägenheten under natten och hade ihjäl sin kollega. Därefter tog hon brukarens plånbok och telefon och tog ut pengar från brukarens konto. I egenskap av anställd hade hon koden för att kunna genomföra transaktioner från kontot, säger chefsåklagare Daniel Edsbagge till SVT.

Domen kan komma att överklagas. Jennie Olssons advokat, Per-Åke Kvarnström, har ännu inte hunnit diskutera utfallet av domen med sin klient då hon, på grund av platsbrist på häktet, flyttats till en annan anstalt.