Under de senaste åren har antalet polisanmälningar för falska betyg från utlandet ökat rejält. Över 60 procent är syriska dokument som är väldigt enkla att få tag på via nätet.

Förfalskade examensintyg för jurist, sjuksköterska, apotekare och lärare är några exempel. I en granskning som SVT gjort framgår hur enkelt det är att via sociala medier köpa de falska intygen.

Enligt en försäljare man talar med är dokumenten som görs i Damaskus äkta med autentiska stämplar från utrikesdepartementet och underskrifter. Priserna ligger på mellan 100 och 1 000 dollar. De ska inte vara registrerade, men detta är något myndigheterna i Sverige ändå inte kollar försäkrar man.

Ett av fallen man tar upp gäller en kvinna som köpte en falsk lärarlegitimation då hon jobbade i en förskoleklass i Södertälje. Hon blev dock påkommen och dömdes för brukande av falsk urkund.

I förhör har hon berättat att hon betalade 4 000 kronor för den falska legitimationen. Trots domen har kvinnan i dag en arbetsledande roll inom skolan.

Att det rör sig om falska intyg är inte alltid helt enkelt att avgöra.

– Många förfalskningar är riktigt sofistikerade och kan vara svåra att upptäcka, det gäller att veta vad man letar efter, säger Cecilia Ulfsdotter, enhetschef på Universitets- och högskolerådet.