Samnytt har varit på plats vid en bondeprotest i nordvästra Polen. Bönderna är rasande över importen av jordbruksprodukter som flödar in från Ukraina men även EU:s klimatmål.

Den här veckan har tusentals polska bönder protesterat på över tvåhundra platser genom att bland annat sakta ned trafiken på motorvägar och vid korsningar.

Över tvåtusen traktorer har använts som vägblockader vid infarter till storstäder, hamnar, distributionsställen och vid flera gränsövergångar till Ukraina.

Bönderna har skyltat med stora banderoller och budskap som; ”Vi är lantbrukare inte slavar”, ”Stoppa jordbruksprodukter från Ukraina”, ”Olika länder – samma problem” och ”Vi vill leva idag”.

I staden Medyka nära gränsen till Ukraina har polska bönder protesterat från klockan 8 på morgonen till 20 på kvällen. De har stoppat all lastbilstrafik till och från Ukraina – enbart personbilar och bussar har släppts fram vid böndernas vägblockader.

Polsk media rapporterar att bönder även har tömt ut ukrainskt spannmål på järnvägen från tre godsvagnar som står i Medyka. Ukraina har reagerat på protesterna.

LÄS MER: Ukraina rasar mot polska bönder: ”Pro-ryska provokatörer”

”Det här kommer utnyttjas av Ryssland för att splittra Europas enighet”, framförde Ukrainas infrastrukturminister Oleksandr Kubrakov på plattformen X, tidigare Twitter.

Bonde berättar för Samnytt

Samnytt var på plats i staden Szczecin i nordvästra delen av Polen. Där har lantbrukarna samlats vid infarten till hamnen för att visa sitt missnöje.

En bonde berättar för Samnytt att bönderna vill se ett förbud mot ukrainskt spannmål som flödar in EU. De hävdar att Ukraina inte har några regler rörande sitt spannmål som innehåller okända ämnen. Se inslaget:

Bondeprotesten i Polen kommer att pågå februari ut. Nästa tisdag planeras det en total blockad av huvudstaden Warszawa om inte böndernas krav på importförbud av livsmedelsprodukter uppfylls.

LÄS ÄVEN: Reportage: Polens nya premiärminister eftersträvar absolut makt