Finland är två veckor från valdagen och Sannfinnländarna, landets motsvarighet till SD, har släppt en längre valfilm som gjort succé. Inom en vecka sågs filmen över en kvarts miljon gånger, vilket är mycket för Finlands befolkningsstorlek. 

Nu stoppar dock den internationella biografkedjan AMC visningen av det invandringskritiska partiet Sannfinländarnas valfilm i Finland, vilket Fria Tider var först med att rapportera om.

Enligt Finnkino, som ägs av AMC, beror beslutet på att de ”står upp för tolerans, yttrandefrihet och demokrati och accepterar inte rasism eller diskriminering”, enligt deras Twitter.

Censuren möter nu hård kritik då det sker när det bara är två veckor kvar till valet i ett läge när Sannfinländarna dessutom ser ut att öka i valet.

Filmen kan ses här:

Filmen handlar om hur finländarna till slut får nog av det korrupta etablissemanget och slår tillbaka mot makthavarna. Filmen poängterar också problemen med invandringen och osäkerheten för kvinnor som därför har uppstått.

De problem som etablissemanget skapat leder till att det finländska folkets ”energi” skapar ett monster som tvingar makthavarna att ändra sig.

På slutet av filmen konstaterar dock partiledaren Jussi Halla-Aho det inte finns något argt monster:

– Som ni vet så finns det inget argt monster och det kommer inte att komma och rädda någon. De gamla partierna kommer inte att ändra sina inriktningar. Om du vill ha förändring, måste du rösta för förändring, avslutar han filmen med.