Polismyndigheten har meddelat att ytterligare en koranbränning stoppas. Nyligen lämnade polisen och Säkerhetspolisen (Säpo) besked att koranbränning inte kan tillåtas utanför Turkiets ambassad eftersom att ”den allmänna ordningen och säkerheten inte kan garanteras”. Nu inskränks yttrandefriheten även utanför Iraks ambassad.

På måndagen skulle en koranbränningen hållas utanför Iraks ambassad på Baldersgatan beläget på Östermalm i Stockholm.

LÄS ÄVEN: Säpo FÖRBJUDER koranbränning utanför Turkiets ambassad

Men Polismyndigheten och Säpo avslog ansökan med bedömningen att koranbränningar skulle kunna leda till terrordåd mot Sverige, rapporterar statstelevisionen.

”Sammantaget bedömer Säkerhetspolisen att koranbränningar i sig ökat och framöver kan komma att öka, attentatshotet mot Sverige och svenska intressen på kort sikt”

Kritiseras

Justitieutskottets ordförande Richard Jomshof (SD) kritiserar beslutet.

Tidigare har flera experter kritiserat besluten från polisen och Säpo. Sverige ska inte ha en politisk polis som avgör vad man ska demonstrera för, anser yttrandefrihetsexperten Nils Funcke.

– Den grundläggande demonstrationsrätten och rätten att kritisera religioner får vi inte börja tumma på, med hänvisning till att någon kolerisk herre i nere i Turkiet tycker att det här är olämpligt, eller att det finns terrorister någonstans i Afrika som ogillar det här, säger Funcke till TV4.

Henrik Wenander, professor i offentlig rätt vid Lunds universitet, tror att besluten kommer att rivas upp ifall det skulle överklagas till domstol.

– Jag kan inte se att polisens beslut har något stöd i lagen, säger Henrik Wenander till TT.

LÄS ÄVEN: Professor i offentlig rätt: Polisen har INGET stöd i lagen att stoppa koranbränning
LÄS ÄVEN: Yttrandefrihetsexpert sågar polisens avslag för ny koranbränning