Företrädare för Säkerhetspolisen säger vid en pressträff idag att Sverige befinner sig i ett ”allvarligt säkerhetsläge”. Ryssland, Kina och Iran, samt ”antistatliga krafter”, pekas ut som de främsta hoten.

Pressträffen inleds med att säkerhetspolischefen Charlotte von Essen pratar om kriget i Ukraina, Hamas terrorattack på Israel i oktober förra året och det höga terrorhotet mot Sverige.

– Låt mig först understryka: Vi måste lära oss att leva, allihopa, med det allvarliga säkerhetsläget, säger hon med tre mikrofoner från Expressen, Sveriges radio och turkiska statliga Anadolu Agency framför sig.

Ryssland, Kina, Iran och ”antistatliga krafter”

Bredvid säkerhetspolischefen står operative chefen Fredrik Hallström. Han menar att Säpos ”affärsidé” inte är att ”arbeta reaktivt och släcka bränder”, utan att tidigt identifiera olika hot. Han pekar i synnerhet ut tre länder.

– Ryssland, Kina och Iran är de länder som utgör de största hoten mot Sveriges säkerhet, säger han och namnger särskilt Kina som ”ett långsiktigt hot mot svensk ekonomi”.

Men hoten mot nationen kommer från fler håll.

Fredrik Hallström och Charlotte von Essen. Säpo/Youtube

– Vi ser också hur antistatliga krafter och våldsbejakande extremister sprider konspirationsteorier och desinformation om ett Sverige i förfall. Det här riskerar i förlängningen att underminera tilltron till samhället och det demokratiska systemet, säger von Essen.

LÄS ÄVEN: Säpo terrorvarnar: ”Svenska anti-etablissemangsextremister” sprider propaganda

– Spridandet av misstro, bland annat genom konspirationsteorier, är den del av en marknadsföring man bedriver för att ställa olika delar av samhället mot varandra. Det är vi mot dem, det är dem mot oss, det är den ekonomiska och politiska elitens fel att det ser ut som det gör, understryker Hallström.

Ryssar vill åt svensk teknik

Enligt Säpo är Ryssland inte minst ute efter svensk teknik. Något landet påstås lida underskott på.

– Vi vet att Ryssland har ett stort behov av teknik och utrustning för att upprätthålla sin militära förmåga och för att fortsätta kunna bedriva sitt anfallskrig mot Ukraina. På båda olagliga och lagliga sätt försöker de komma över tekniken, förklarar Charlotte von Essen och fortsätter:

EXKLUSIVT: Han är ”ryske agenten” som påstås sno fartkameror åt Putin

– Sverige som ligger långt fram när det gäller innovation, utveckling och kunskap, vi är ett attraktivt mål. Här behöver vi tillsammans arbeta för att göra Sverige till ett mindre attraktivt mål.

Förra året åtalades en rysk man för grov olovlig underrättelseverksamhet där han anklagades för att ha smugglat ut västerländsk teknik från Sverige. Mannen friades av Stockholms tingsrätt, men på Säpo tycks man övertygade om att han är skyldig ändå och hoppas på fällande dom i nästa instans.

– Vi har under åklagare bedrivit en förundersökning med den här typen av verksamhet. Ärendet är överklagat nu till hovrätten, där den fortsatta rättsprocessen får ha sin gång, säger Fredrik Hallström.

LÄS ÄVEN: Spionåtalad ryss frias