I helgen kommer världens första satellit avsedd för att städa upp rymdskrot medelst magneter att skickas upp. Uppdraget fungerar som ett test för framtida missioner.

Satelliten ELSA-d har utvecklats av det japanska företaget Astroscale och kommer att skjutas upp från Kazakstan ombord en rysk Soyuz-raket på lördagen. Den 200 kilo tunga farkosten består av två komponenter som ska utföra en serie tester i rymden för att pröva förmågan att samla skrot med en magnetisk mekanism.

Uppdraget är licensierat av den brittiska rymdmyndigheten och fungerar som ett pilotfall för att licensiera framtida missioner för att städa rymdskrot.

Lördagens uppskjutning kommer att direktsändas och är enligt Astroscale världens första kommersiella mission för att demonstrera tekniken nödvändig för att städa rymdskrot.

ELSA-d står för End-of-Life Services by Astroscale demonstration och kommer att styras från brittiska Oxfordshire.

Över 10 000 satelliter

Enligt den europeiska rymdorganisationen finns det cirka 9 200 ton rymdskrot som flyter runt jorden fördelat på omkring 164 000 objekt i varierande storlekar.

Sedan 1957 har 10 680 satelliter skjutits upp varav 6 250 fortfarande finns kvar i rymden. Endast 3 700 av dessa fungerar dock.