En sociolog som själv invandrat till Schweiz säger i en intervju med en tidning att massinvandringen till landet är en ”enkelriktad gata” och att det ”inte finns någon återvändo”. Samtidigt uppmanar han schweizare att integrera sig med migranterna för att förbereda sig på att bli en minoritet.

Ganga Jey Aratnam invandrade till Schweiz från Sri Lanka för 25 år sen. I intervjun med Tages-Anzeiger säger han att schweizarna bör släppa landets historiska seder och traditioner då befolkningen ersätts och man kommer att erkänna ”hyper-mångfald” som den nationella kulturen. Samtidigt menar han att den schweiziska kulturen inte går förlorad utan att den ”utvecklas”.

På frågan ifall han medger att en sådan förändring kan vara överväldigande för schweizarna, svarar han att det är därför han anser det bör finnas integrationskurser för lokalbefolkningen.

LÄS ÄVEN: Schweiz: Över 80 procent av somaliska migranter lever på bidrag

– Vi har redan integrationskurser för invandrare. Det är en bra sak. Sådana kurser är också nödvändiga för lokalbefolkningen för att de håller så sakteliga på att bli en minoritet.

Vidare menar han att det ligger i schweizarnas eget intresse att bli mer bekanta med migranterna och ifall lokalbefolkningen inte anpassar sig kommer de att bli förlorarna i sitt eget land.

Äldre förlorare

Exempel på dessa förlorare anser han är äldre som kanske ”kämpar” med utlänningar och blir ”frustrerade” då de bor på äldreboenden där 90 procent av personalen kommer från utlandet.

När dörren väl öppnats för invandring från tredje världen finns det inget stopp och inte ens en möjlighet att sakta ned processen, menar Aratnam.

LÄS ÄVEN: Schweiz: Åtta av tio i landets fängelser har utländsk bakgrund

– När mångfald väl uppnåtts går det inte att stoppa.

Kommer fortsätta oavsett lagar

Vilka lagar regeringen än implementerar kommer invandringen att fortsätta med familjeåterförening och andra typer kopplat till mänskliga rättigheter, säger han och konstaterar att invandrarkvinnor föder fler barn är schweiziska.

LÄS ÄVEN: Schweizisk folkomröstning om att slippa EU:s fria rörlighet

Då Tages-Anzeiger påpekar att omkring 90 procent av asylsökande försörjs med bidrag, och majoriteten eritreaner inte arbetar efter flera år i landet, menar Aratnam att fler ansträngningar behövs och att det finns en outnyttjad potential här.

Svensk kampanj

För några år sen förekom en uppmärksammad och kritiserad kampanj i Sverige med liknande retorik, om att det gamla Sverige inte kommer tillbaka och att svenskarna inte har något annat val än att acceptera detta.