För fyra dagar sedan höll SD Uppsala en protest mot det planerade moskébygget i stadsdelen Stenhagen. SD:arna på plats blev där utsatta för stenkastning medan polisen inte gjorde något åt saken. Nu kräver SD ett krismöte med polisen för att säkerställa att något liknande inte får hända igen.

Det var vid lunchtid i lördags som Sverigedemokraterna hade satt upp ett tält och delade ut flygblad vid Sankta Maria Kyrka mot moskébygget. Där blev de hotade av ungdomar som krävde att de skulle lämna platsen.

– Ganska omgående kom det fram ungdomar som hotade oss och sade att att vi skulle härifrån. Vi stod på oss och sade att vi hade tillstånd från polisen, sa partiets kommunalråd Simon Alm till P4.

P4 Uppland bekräftade också i sin rapportering att stenar kastades mot SD:arna.

Polisen gjorde ingenting
Facebook beskrev Simon Alm hur polisen inte gjorde någonting:

Det var ett gäng ungdomar med utländsk bakgrund. En av de hotade oss att lämna platsen omgående annars kommer dåliga saker att hända. En annan var mer diplomatisk som erbjöd oss att packa ihop våra saker och ge oss av inom 20 minuter annars kommer tråkiga saker hända med våra medhavda saker, vilket han själv uppgav var ett snällt sätt att framföra det på.

Vi kontaktade då polisen för att det upplevdes som hotfullt. Innan polisen kom fram började man från buskarna kasta stenar mot oss. Någon av dessa var ca 10 centimeter på dess största mått, och de flesta var ungefär hälften av den storleken. [..]

Därefter kom polisen till platsen, men det hejdade inte de ungdomarna. De kastade då ägg på oss så tältet blev kladdigt och även platsen runtom oss där äggen slog ner. Polisen var på plats, men nöjde sig med att ropa åt de att sluta. Därefter kom ytterligare två polisbilar och pådraget var mycket stort, men ingen insats gjordes för att gripa någon gärningsman. [..]

Efter runt 20 minuter på plats åkte alla poliser från platsen varpå stenkastandet kunde återupptas ordentligt igen.

Här en video på stenkastningen:

Kräver krismöte med polisen
Nu går SD Uppsala ut och kräver ett krismöte med polisen. I ett pressmeddelande kritiseras polisens handfallenhet mot stenkastarna:

I nästa vecka, 19 september, väntas frågan om ett islamistiskt center i Stenhagen avgöras. SD Uppsala har en tydlig profil i frågan och kampanjar på olika sätt för att få stöd från allmänheten.

Under sista tiden inför beslutet avsåg föreningen att ha kampanjer på den berörda platsen, men detta ser ut att kunna ställas in helt då polisen avsiktligen låtit kampanjmedarbetarna utsättas för livsfara. Under nära tre timmars tid tittade polisen på medan kampanjarbetarna fick utstå stenkastning.

Idag, imorgon torsdag eller på fredag behöver ett sådant möte komma till stånd för att inte även helgens kampanjtillfälle ska behöva ställas in.

Partiet överväger även att JO-anmäla polisen för deras bristfälliga insats, men söker främst en dialog för att förstå polisens agerande.

– Det minsta man kan begära är ju att polisen griper gärningsmän som ägnar sig åt våldsbrott mitt framför ögonen på dem, skriver Alm i pressmeddelandet.

Riskerar demokratisk kampanj
Han menar att polisens svaga agerande riskerar att stoppa en demokratiskt kampanj,

– Det är mycket svårt att få folk att vilja kampanja igen då det är en väsentlig skillnad på att engagera sig för att ha en demokratisk kampanj med dialog och att utsättas för den livsfara som stenkastning faktiskt innebär.