➤ IT-SKANDALEN Igår gjorde Sverigedemokraterna klart att man avsåg väcka misstroende mot statsminister Stefan Löfven (S), vilket formellt skedde på onsdagen. På fredag sker omröstningen i riksdagen.

“Jag förutsätter att samtliga oppositionspartier står bakom vårt krav på misstroende mot Stefan Löfven. Annars är man inget oppositionsparti”, meddelade SD-ledaren Jimmie Åkesson i samband med riksdagens öppnande under gårdagen.

Idag begärde 38 riksdagsledamöter att riksdagen ska rösta om en misstroendeförklaring mot statsministern. Andre vice talman Björn Söder (SD) har bordlagt ledamöternas begäran till nästa sammanträde på fredag.

Paula Bieler (SD) var den som levererade yrkandet. Bieler och SD motiverar misstroendet med att Löfven inte har tagit sitt ansvar som ledare och att han inte verkar inse allvaret i det som skett i och med IT-skandalen på Transportstyrelsen samt regeringens hantering av det hela.

För att en misstroendeförklaring ska riktas mot ett statsråd måste en majoritet i riksdagen, minst 175 ledamöter, ställa sig bakom misstroendeförklaringen. Då alliansen inte kommer att ställa sig på SD:s sida kommer misstroendet med största sannolikhet inte gå igenom.