På måndagen kunde Samhällsnytt avslöja att Miljöpartiets tidigare språkrör Maria Wetterstrand fått ett utredningsuppdrag av den rödgröna regeringen samtidigt som hon haft ekonomiska intressen i ett företag som kan gynnas av vad utredningen kommer fram till. Nu meddelar Sverigedemokraterna att man KU-anmäler Isabella Lövin (MP) som i egenskap av klimatminister var det statsråd som närmast ansvarade för att ge Wetterstrand uppdraget.

LÄS MER: AVSLÖJAR: Maria Wetterstrand utredde frågan om förnybart flygbränsle – sitter i styrelsen för bolag som ska producera det

SD vill att konstitutionsutskottet granskar om och i så fall hur miljödepartementet under Lövin bedömt risken för jäv och intressekonflikt när man för ett år sedan valde att tillsätta Wetterstrand som utredare. Mattias Bäckström Johansson (SD) som formellt är den som gjort KU-anmälan menar att intressekonflikten är uppenbar och borde ha varit det också för Lövin.

”Det är anmärkningsvärt att man trots vetskapen om detta från departementets sida ändå väljer att utse henne som ansvarig utredare”, säger Bäckström Johansson i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Expressen kritiseras för ful kreddning av Samhällsnytt: ”Ett trovärdighetsmässigt självmål”