Sverigedemokraterna uppges ha missat att skicka in namnlistor i tid till årets kyrkoval, bland annat i Sjöbo, där partiet tidigare har varit framgångsrika. Endast en person ansvarar för att registrera partiets kandidater i de olika församlingarna över hela landet. SD har inlett en utredning för att ta reda på vad som gått snett.

Den 19 september är det val i Svenska kyrkan. Till skillnad från i val till kommuner och riksdag tillåts inte handskrivna nomineringar till kyrkovalet, utan endast kandidater som de olika partierna aviserat på förhand kan kryssas i.

I förra riksdagsvalet stödde nära 40 procent av Sjöbos väljare Sverigedemokraterna. I årets kyrkoval kommer Sjöboborna inte ens ges möjligheten att rösta på partiet. Enligt SVT har de nämligen glömt bort att skicka in namnlistorna i tid.

– Vi hade faktiskt 20 kandidater som var villiga att ställa upp och som tyckte att detta skulle bli väldigt roligt. Tyvärr så kan de inte göra det nu, säger André af Geijerstam, SD:s gruppledare i kommunfullmäktige i Sjöbo.

LÄS ÄVEN: Massflykt från Svenska kyrkan – 1,6 miljoner har lämnat

Centraliserad registrering av kandidater

Sverigedemokraterna har, till skillnad från de flesta andra partier, centraliserat hanteringen av registreringen av sina kandidater. Det finns endast ett ombud och en ersättare som har till uppgift att sköta registreringen för hela landet.

En utredning uppges nu pågå för att reda ut hur det kunde gå så snett. Inte bara Sjöbo är drabbat. Från Lunds stift uppges partiet även ha missat att skicka in kandidatlistor för Lunds pastorat och Värby församling i Svedala kommun.

Sammanlagt uppges 52 000 röstberättigade i de aktuella församlingarna nu gå till val utan möjlighet att lägga sin röst på Sverigedemokraterna. Under förra valet var SD det parti som ökade mest av alla.

Att SD ställs utanför får stor politisk betydelse för kyrkans arbete under kommande mandatperiod i de aktuella församlingarna, då partiet är det enda som har en traditionell konservativ kyrkopolitisk inriktning.

LÄS ÄVEN: Svenska kyrkan i ny påverkanskampanj för öppna gränser