M-toppen Kith Mårtensson kan bli av med det femdubblade arvode hon tillskansade sig i samband med partiets svek mot Samstyret med SD efter valet. Ett så kallat folkinitiativ med namninsamling har nu tagits för att få till stånd en folkomröstning där Mårtensson tvingas sänka sin lön till den tidigare nivån.

Många väljare i Sölvesborg blev både förvånade och besvikna när Moderaterna efter valet vände ryggen åt det framgångsrika och populära Samstyret med Sverigedemokraterna och i stället gjorde upp med Socialdemokraterna och Centern. SD frånhändes därmed – trots att man är största parti med 40 procents väljarstöd och ökade med 10 procentenheter i valet – den politiska makten i kommunen.

LÄS ÄVEN: Sifo: Stödet för M kollapsar efter ”sveket” i Sölvesborg

De negativa känslorna gentemot Moderaterna blev inte mindre av att det uppdagades att M-politikernas främsta skäl till lappkastet var att få igenom en kraftig höjning av sina egna arvoden. Partiet kunde heller inte acceptera att förlora ordförandeposter till SD i paritet med det förändrade väljarstödet till det sistnämnda partiets favör.

Kraftigt ras för Moderaterna

Mätningar visar att Moderaterna efter händelserna rasat kraftigt i väljarstöd hos Sölvesborgs invånare. Tonläget har sedan brytningen varit högt mellan M och SD, något som Samnytt rapporterat om i flera artiklar. I synnerhet arvodeshöjningarna, som drabbar de redan ekonomiskt krisdrabbade skattebetalarna, är något som SD:s och kommunens starka kvinna, Louise Erixon, inte vill ge upp kampen om.

Hon och resten av partiet vill nu få till stånd en folkomröstning i kommunen med syfte att tvinga bland annat kommunstyrelsens vice ordförande Kith Mårtensson (M) att sänka sitt femdubblade arvode till den tidigare nivån. Man samlar nu inte namnunderskrifter för ett så kallat folkinitiativ. Om minst tio procent (cirka 1 400) av de röstberättigade i kommunen skriver på kan kommunfullmäktige inte säga nej till en folkomröstning.

– Det är många kommuninvånare som visat och fortfarande visar ett kraftigt missnöje med beslutet om fler heltidsarvoderade politiker och det går inte att komma ifrån att det är just invånarna som tvingas betala kalaset, säger Louise Erixon (SD), i ett pressmeddelande.

Chockhöjde sin lön ”för sölvesborgarnas skull”

Kith Mårtensson tycker å sin sida inte att invånarna ska få avgöra frågan i demokratisk ordning, trots att det är de som betalar hennes chockhöjda lön. Hon anser sig värd pengarna och hävdar att hon höjt sin lön inte för sin egen utan ”för sölvesborgarnas skull”. Erixon tror inte att det är så en majoritet av invånarna ser på saken

– Jag är inte i närheten av tveksam om hur en sådan folkomröstning skulle falla ut, säger hon.

Vädjar om namnunderskrifter på Facebook

I ett längre inlägg på Facebook förklarar Sverigedemokraterna i Sölvesborg varför man väcker ett folkinitiativ för folkomröstning i frågan. Man informerar i det om hur den som vill stödja initiativet med en namnunderskrift kan göra:

Sverigedemokraterna kommer att vara tillgängliga via sociala medier och via telefon för att möta upp röstberättigade som vill skriva under i sina hem eller på annan önskad plats. Parallellt kommer det även att hållas öppet hus i SD:s partilokal på järnvägsgatan 16 varje söndag mellan klockan 12.00–14.00 för att ta emot kommuninvånare som vill skriva under folkinitiativet. Detta kommer fortlöpa fram tills dess att tillräckligt många underskrifter kommit in för att tvinga de lokala beslutsfattarna att genomföra en lokal folkomröstning.

LÄS ÄVEN: Demonstration för återupprättat Samstyre i Sölvesborg