Sverigedemokraterna vill klassa hela Ryssland, inklusive det ryska folket, som en terroraktör. Partiet har drivit frågan i den konservativa EU-gruppen, och får nu stöd från Europas liberaler.

Sparka ut de ryska ambassadörerna från EU, från alla andra internationella organ, inklusive från FN:s säkerhetsråd, avbryt alla diplomatiska förbindelser med Ryssland och klassa hela landet som en terrorstat. Det kräver den konservativa gruppen i EU (ECR), den partigrupp som Sverigedemokraterna är med i, i en motion till EU-parlamentet.

Sverigedemokraternas EU-parlamentariker Charlie Weimers skriver på Twitter att han i egenskap av ”chefsförhandlare för den konservativa gruppen” tagit initiativ till frågan.

Får stöd från liberaler

Idén till motionen väcks i mitten av oktober, efter en massiv rysk raketattack mot ukrainsk infrastruktur vilken beskrivs som en hämnd för det ukrainska attentatet mot Krimbron några dagar tidigare.

LÄS MER: Putins hämnd – massiv raketattack mot Ukraina

Den konservativa gruppen föreslår då att frågan om att terrorklassa Ryssland tas upp i EU-parlamentet. ”Terror är en central del av den ryska krigsstrategin”, heter det.

En majoritet av de sju gruppledarna motsätter sig att ta upp förslaget till debatt, men körs över vid en omröstning i EU-parlamentet 17 oktober. ECR får inte minst stöd från de två stora liberala grupperna EPP och Renew.

201 ledamöter tycker frågan bör tas upp till debatt, 99 säger nej medan 61 avstår från att rösta. Motståndet kommer inte minst från socialdemokrater och vänsterparlamentariker.

Går tillbaka till 1990-talet

I den konservativa motionen listas ett stort antal anledningar till att Ryssland bör klassas som terrorstat. Den främsta är det pågående kriget i Ukraina.

Listan över faktorer som gör att Ryssland bör terrorstämplas sträcker sig emellertid tillbaka till slutet av 1990-talet, innan Vladimir Putin blir president.

I september 1999 skakas ett flertal ryska städer av allvarliga terrordåd där hela bostadshus jämnas med marken. Fler än 300 dödas. Officiellt utförs dåden av islamister med bakgrund i Saudiarabien, knutna till Al-Qaeda. En försmak av de terrordåd som två år senare drabbar USA.

Men Sverigedemokraterna och ECR ansluter sig till en kontroversiell konspirationsteori som påstår att det i själva verket var Putin och krafter inom den tidigare ryska säkerhetstjänsten som låg bakom terrordåden. Syftet skulle ha varit att hjälpa Putin till makten.

Får skulden för polsk flygkrasch

Putin och Ryssland får i den konservativa motionen föga förvånande även skulden för nedskjutningen av Malaysian Airlines Flight 17, MH17, sommaren 2014.

LÄS MER: Tre döms för nedskjutning av MH17

Vad som kanske får desto fler att höja på ögonbrynen är att ryssarna dessutom beskylls för Smolenskolyckan fyra år tidigare. Ett flygplan från polska flygvapnet, med bland annat landets president ombord, kraschar i april 2010 när det försöker landa i tät dimma i Smolensk i Ryssland. Samtliga ombord omkommer.

De ryska och polska haverirapporterna skiljer sig något åt, där båda pekar på den mänskliga faktorn med oerfarna piloter som den viktigaste. Den ryska lägger dock större vikt vid att piloterna pressas att försöka landa, trots dåligt väder, eftersom presidenten, flera höga militärer och politiker är ombord.

I motionen pekas nu plötsligt Ryssland ut som ”direkt ansvarig” för den polska flygolyckan, trots att påståendet saknar stöd i officiella rapporter.

Klassa hela Ryssland som terrorister

Den antiryska motionen pekar i synnerhet ut Rysslands president, regering, parlament och andra ryska statliga organ, som delar av den ryska ”terrorstaten”, men går sedan ett steg längre:

”De terrormetoder som Putin använder har ett brett stöd inom hela det ryska samhället, inklusive media, akademi, kultur- och idrottsvärlden och bland vanliga människor, som står enade bakom sin ledare mot en ’gemensam fiende'”, hävdas det.

I motionen uppmanas till att frysa ryska tillgångar, privata såväl som offentliga, samt gripa och åtala ”anstiftare från den ryska elitens högsta kretsar”.

Den liberala EPP-gruppen har presenterat en snarlik motion om att terrorklassa Ryssland som dock inte går lika långt. Exempelvis vill liberalerna inte massutvisa ryska diplomater eller terrorstämpla vanliga ryska medborgare. Den saknar dessutom referenser till flera av de konspirationsteorier som den konservativa motionen bygger på.

EU-parlamentet väntas rösta om frågan att terrorstämpla Ryssland nästa vecka.