Att ett välfärdssamhälle som de skandinaviska inte fungerar i kombination med en stor invandring är välkänt, så även att invandrare är grovt överrepresenterade avseende utbetalningar från välfärdsstaten, men att sju av tio kronor går till gruppen är kanske värre än många trodde.
Mellan 2009 och 2019 ökade antalet mottagare av socialbidrag med invandrarbakgrund med över 70 procent. 17 procent av befolkningen fick 58 procent av socialbidragen. Det var anmärkningsvärda siffror som avslöjades 2021 – nu har situationen i Norge förvärrats ytterligare.
2023 fick utrikesfödda 69 procent av alla socialbidrag – 6,7 av 9,7 miljarder norska socialbidragskronor.
Siffrorna oroar konservativa Høyres invandringspolitiska talesperson Mari Holm Lønseth.
– Det är mycket oroande att det sker en stor ökning av hur mycket av socialbidraget som betalas ut till utrikes födda. Det visar att vi inte får in invandrare i arbete tillräckligt snabbt och att många går igenom en period av inaktivitet, säger hon till Nettavisen.
LÄS ÄVEN: Försäkringskassan: Migranter överrepresenterade i alla typer av bidragsbrott
Hon menar att man måste ställa fler och tydligare krav på invandrare som kommer till Norge.
Precis som Sverige har Norge tagit emot många ukrainare. 2023 gick knappt 11 000 ukrainare på socialbidrag och gruppen stod för merparten av ökningen bland utrikes födda sedan 2021.
Sedan 2021 har det dock också skett en ökning av socialbidragstagare bland både norskfödda och utrikesfödda exklusive ukrainare.
Över längre tid har antalet norrmän på socialbidrag minskat medan utrikes födda har ökat kraftigt.
I tabellen ovan är ukrainare exkluderade i gruppen utlandsfödda.
Omöjlig kombination
Den typ av invandring som Sverige bedrivit, både mängderna men också varifrån, går inte att förena med en välfärdsstat. Det slog nationalekonomen och professor emeritus i nationalekonomi Assar Lindbeck fast för drygt tio år sen.
Han var också tidigt ute med att övriga partier borde samarbeta med Sverigedemokraterna.
– Det verkar som att Sverige slöt sina ögon och gjorde tvärt om. Man förstod inte att en liten välfärdsstat inte kan ta in så mycket människor utan att det uppstår allvarliga sociala problem, sa Assar Lindbeck till Dagens industri 2018.
– Då kom Sverigedemokraterna fram och såg det som övriga partier inte ville se, nämligen att massinvandring av lågutbildade skapar allehanda flaskhalsar inom sociala tjänster och medför sociala problem. Det är egentligen de traditionella partierna som skapat Sverigedemokraternas framgångar.
LÄS ÄVEN: Assar Lindbeck: Övriga partier bör samarbeta med SD
I en föreläsning 2013 sade Lindbeck bland annat:
– Vad tyder de här siffrorna på? Siffrorna tyder på att svensk arbetsmarknad är inte särskilt väl anpassad till den typ av invandring vi som har idag med lågutbildade från utomeuropeiska länder. Det är på tiden att vi får en sansad diskussion om de frågorna i framtiden. Det blir svåra avvägningsproblem mellan humanitära hänsyn, svårigheter för Sverige att integrera de nya grupperna och andra aspekter.
– Ett rikt land som Sverige med nio miljoner invånare i en värld med många miljarder fattiga kan omöjligen ha fri invandring. De måste ha en restriktiv invandring. Och den måste vara väldigt restriktiv om man ska skydda löner och välfärdssystemen i rika länder.
– Det är fullständigt ofrånkomligt. Redan Gunnar Myrdal insåg det för många år sedan när han skrev att välfärdsstaten är ett nationellt projekt. Med det menar han att de förmåner en nation lyckas skaffa genom att ha en framgångsrikt ekonomisk utveckling under hundra år, de kan man inte erbjuda resten av världen utan att vårt system går omkull.
Alternativet är att ge upp välfärdsstaten, menade han.
LÄS ÄVEN: 350 000 kronor för att ÅTERVANDRA – regeringen vill få migranter att lämna Sverige
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.