En person med svåra axelsmärtor sökte sig till sjukhus men vårdpersonalen missade att det handlade om en infektion och skickade hem patienten. Det resulterade i blodförgiftning och patienten avled.

Det var i slutet av februari som en nyopererad patient i Region Västerbotten hade utfört tunga lyft och drabbats av smärtor i en av axlarna. Men vårdpersonalen slog fast att smärtorna berodde på äldre besvär, rapporterar SVT.

LÄS ÄVEN: Cancersjuk man som anlände med ambulans fick inte plats – skickades hem och dog av blodförgiftning

Patienten skickades hem men dennes hälsotillstånd försämras allvarligt vilket tvingade fram ett akut sjukhusbesök. Där konstaterade vårdpersonalen att patienten hade en mycket allvarlig infektion som även hade resulterat i dödlig blodförgiftning. Trots akutvård kunde läkarna inte rädda patientens liv.

Tog inga infektionsprover
Det framgår av en anmälan enligt lex Maria till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) att vårdpersonalen aldrig tog några prover för att upptäckta infektion när patienten sökte hjälp för axelsmärtorna.

Region Västerbotten meddelar nu att de har vidtagit åtgärder för att minska risken att en liknande situation inträffar igen.

LÄS ÄVEN: IVO anmäler läkare i Malmö – kan inte kommunicera på svenska