Det skärpta amorteringskravet som infördes 2018 bör tas bort och bolånetaket höjas till 90 procent. Det föreslår en kommitté som i fjol fick i uppdrag att analysera befintliga makrotillsynsåtgärder som bolånetak och amorteringskrav.

Det var i april 2023 som finansdepartementet tillsatte kommittén vars slutsatser nu alltså överlämnats till regeringen. Syftet var att analysera hur åtgärderna fungerat hittills och hur regleringen kan utformas för att hantera risker förknippade med hushållens skuldsättning på ett ändamålsenligt sätt.

– Riskerna med hushållens höga skuldsättning behöver hanteras, och de regelverk som används för detta ska vara effektiva och proportionerliga. Hur detta bäst låter sig göras är en viktig och svår fråga och en gedigen utredning kan bidra till att fördjupa kunskaperna. Syftet är att utveckla makrotillsynen, inte avveckla den, särskilt då kunskapsläget ständigt går framåt, sa finansmarknadsminister Niklas Wykman (M) 2023.

LÄS ÄVEN: Grönt ljus för skärpt amorteringskrav

Kommittén gör bedömningen att en gradvis justering av de nuvarande reglerna för bolånetak och amorteringskrav är möjlig utan att riskerna för den finansiella stabiliteten ökar på ett oacceptabelt sätt.

Amorteringskravet vill man ska begränsas till en procent av lånet ned till 50 procent av lånets storlek. Man föreslår också ett skuldkvotstak till 550 procent, alltså 5,5 gånger låntagarens bruttoinkomster.

– Det är ett ganska grovt mått på betalningsförmåga och vi tycker bankerna ska ha frihet att ge lån utöver kvoten, säger makrotillsynskommitténs ordförande Peter Englund på pressträffen.

Avseende amorteringskravet tycker man det är för strikt och ställer höga krav på utbetalningar under de första åren. Samtidigt anser man det vara viktigt att upprätthålla en amorteringskultur – lån ska amorteras men de behöver inte avbetalas lika snabbt som i dag, är slutsatsen.

– Jag vill rikta ett stort tack till kommitténs ordförande och ledamöter, Peter Englund, John Hassler och Martin Andersson, för det arbete de har lagt ner för att granska och analysera detta viktiga område. Vi kommer nu att analysera betänkandet. Utgångspunkten för det fortsatta arbetet är som alltid att värna den finansiella stabiliteten, säger finansmarknadsminister Niklas Wykman (M).

LÄS ÄVEN: Sverige pekas ut som värst drabbat av fallande bostadspriser