Allianspartierna har varje år under den föregående mandatperioden röstat nej till de rödgrönas förslag om skattehöjningar på mellan 23 och 30 öre. Direkt efter maktövertagandet vill alliansstyret mu höja skatten med 49 öre – alltså mer än de höjningar de sagt nej till de senaste fyra åren.

I dagsläget har region Skåne lägst skatt i hela landet, 10,69 kronor per hundralapp. Efter höjningen blir det alltså 11,18 istället. Beslutet ska upp i regionfullmäktige den 27 november men Socialdemokraterna är kritiska.

– Det är beklämmande! De borgerliga partierna har uppenbarligen insett behovet av en skattehöjning under tiden som vi styrde, men vill genomföra en nu när de ska ta över ansvaret. Det är inte seriöst, säger regionrådet Henrik Fritzon (S) till Sydsvenskan.

Socialdemokraterna har ännu inte tagit ställning till alliansförslaget, enligt Henrik Fritzon.

Chockades över den dåliga ekonomin
När Alliansen var i opposition menade Carl Johan Sonesson (M) att styret istället måste få bättre kontroll på kostnadsökningarna, och att man inte ska behöva höja skatten mitt i en högkonjunktur. Nu gör man alltså tvärtom, bara drygt två månader efter valet och kallar det “operation skuldsanering”.

Tidigare rapporterade Skd om att Alliansen “chockades” över Region Skånes ekonomi när man tog över.

– Det blev en chock. När vi satt i opposition kände vi till att ekonomin inte var bra, men inte att det var så illa. Vi har föreslagit flera åtgärder, som det dåvarande rödgröna styret tog till sig. Men det har inte varit tillräckligt, sa Annette Linander, C, nytt regionråd då.

SKL varnar för kraftigt ökade kostnader på grund av invandringen
Redan 2016 varnade kommunernas intresseorganisation SKL för att kraftiga skattehöjningar kommer krävas. Fram till 2019 väntas antalet invånare i Sverige öka med 590.000 personer, vilket sätter hårt tryck på skola, vård och omsorg.

Tidningen Affärsvärlden skrev då att “Det har främst med den historiskt stora flyktinginvandringen att göra” och Bettina Kashefi, SKL:s chefekonom, sa till SVT att:

– De flesta, 70 procent, är utlandsfödda samtidigt som antalet äldre och barn i skolåldern också ökar. Det blir ett enormt tryck på skola, socialtjänst, vård och omsorg med snabbt stigande kostnader för kommunerna och landstingen.

Även DN (2015-10-08) skrev att “Sveriges kommuner och landsting (SKL) varnar för en skattechock till följd av den snabba befolkningstillväxten som skapas av flyktingkrisen.”