Inrikesminister Mikael Damberg (S) tycker att polisen och kommunerna inte anstränger sig tillräckligt gällande gängkriminaliteten. Han hävdar även att “forskarna inte kunnat slå fast” varför våldet breder ut sig.
Magdalena Andersson, som i dagarna valts till ny partiordförande för Socialdemokraterna har lovat att varje sten ska vändas på i kampen mot brottsligheten. Skjutningarna oroar många svenskar och enligt DN har oron nu även nått en hel del socialdemokrater.
Dock inte alla. Vid S-kongressen fanns det somliga som anser att partiet är på väg att gå för långt i kampen mot gängkriminaliteten.
– Balansen mellan tuffare tag och sociala och förebyggande insatser är helt skev, dundrade Enna Gerin från Stockholm, uppger tidningen.
LÄS ÄVEN: Hård kritik mot Damberg efter intervju i Aftonbladet
“Forskarna vet inte vad våldet beror på”
Fram till den sista oktober har 287 skjutningar skett i landet, något som resulterat i sammanlagt 42 döda och 93 skadade. Enligt Inrikesminister Mikael Damberg (S) beror det på att “gängkriminaliteten fått breda ut sig”.
– Vi har låtit de här bostadsområdena leva ett parallellt liv, med svag polisiär och statlig närvaro, försvagade offentliga institutioner som skolor och annan service, sade han.
Samtidigt påstår inrikesministern att “forskarna inte kunnat slå fast” varför våldet brett ut sig. Samnytt rapporterade nyligen hur professor Kristina Sundquist riskerar åtal sedan hennes forskarteam upptäckt att de flesta våldtäkter i Sverige begås av invandrare.
LÄS ÄVEN: Ny forskning: Svenska politiker alltmer verklighetsfrånvända
Fördelar 200 skattemiljoner extra till kommunerna – men tror inte det hjälper
Utan att nämna sitt eget ansvar för att stoppa gängkriminalitetens utbredning refererade inrikesministern till moderatledaren Ulf Kristersson som sagt att det kan ta 20 år att vända utvecklingen. Han nämnde även rikspolischefens något mer optimistiska uppskattning på 10-15 år, som dock förutsätter att hela samhället mobiliserar.
Mikael Damberg menar att resten av samhället, framför allt kommunerna, måste ta ett större ansvar för att stoppa nyrekryteringen av unga till gängen. Nästa år skjuts drygt 200 skattemiljoner extra till kommunerna för brottsförebyggande arbete. Damberg har dock låga förväntningar på att få valuta för pengarna.
– Om jag ska vara riktigt ärlig är det inte projektpengar från staten som kommer leda till att kommunerna bryter nyrekryteringen, säger han.
LÄS ÄVEN: 254 mordutredningar på polisens bord – de flesta gängrelaterade
Få skjutningar klaras upp
Damberg menar att kommunerna bör arbeta med sitt “grundansvar”, att de ska erbjuda en likvärdig skola, att socialtjänsten ska gripa in tidigare och vara mer resolut samt stötta familjer i föräldrarollen. Han anser även att “långsiktigt hållbar bostadspolitik” är en del i arbetet att knäcka gängvåldet.
Enligt Brottsförebyggande rådet är polisens uppklarningssiffror när det kommer till skjutningarna låga. Samtidigt visar både Riksrevisionen och polisens egna internrapporter att myndigheten inte har tillräckligt hög närvaro i de så kallade “utsatta områden”.
Damberg ignorerar när DN:s reporter antyder att han skjuter ifrån sig ansvaret till kommunerna. Istället säger han att han inte heller är nöjd med polisnärvaron i utsatta områden. Han säger sig ha förståelse för att polisen “tvingats till tuffa prioriteringar när de har varit eftersatta med personal” men menar att polisen i “de flesta kommuner” nu växer kraftfullt.
LÄS ÄVEN: Poliser sågar S-skryt om ’Sluta skjut’ i Malmö: ”Inte anledningen till att det skjuts mindre”
“Oppositionen är inte tillräckligt smart för att få ner våldet”
För två år sedan bjöd regeringen in samtliga riksdagspartier utom SD till samtal om gängkriminaliteten. Tilltaget resulterade i att M, KD och L hoppade av, då de ansåg att regeringen inte var villig att göra vad som krävs. Enligt Damberg är nyss nämnda partier inte tillräckligt smarta för att få ner våldet.
– Vi bedömer att vi inte har några problem att få igenom förslag på den hårda sidan. Men det fanns inte samma intresse av att bli överens om de långsiktiga åtgärder som rikspolischefen efterlyser. Hur vi bemannar upp socialtjänsten i de utsatta områdena, hur vi bryter ojämlikheten i skolorna och hur vi bryter segregationen i bostadsområdena. Man vill bara framstå som hård, men man är inte tillräckligt smart för att få ner våldet, säger Damberg.
LÄS ÄVEN: Polischef: ”Tar 10 eller 15 år att trycka tillbaka gängen”
Vill inte ta bort ungdomsrabatten
De tre partier som blev kvar i samtalen lyckades slutligen enas om ett 34-punktsprogram. Vissa av dem har införts, andra utreds eller bereds fortfarande.
Inför S-kongressen var det flera socialdemokratiskt styrda kommuner som lyfte frågan om ungdoms- och mängdrabatterna för kriminella. Inrikesministern säger nu att ungdomsrabatten för grova brott ska försvinna. Han vill dock inte ta bort den helt.
Mängdrabatten ska utredas innan några förändringar görs. Damberg säger att partiet nu “tittat lite” på hur Danmark arbetar med unga som riskerar att hamna i kriminalitet. Huruvida detta kommer leda till några förändringar nämner inrikesministern dock inte.
LÄS ÄVEN: STATISTIK: Se polisens siffror över skjutningar och mord
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.