En gymnasieskola i det invandrardominerade och så kallade utsatta området Angered i Göteborg satsar stort på sex- och samlevnadsprojekt för eleverna. Enligt ansvarig lärare för undervisningen uttrycker många av eleverna extrema åsikter.

Det är Angeredsgymnasiet som sedan år 2011 lägger en miljon skattekronor per på att lära elever i årskurs 1 samt introduktionsprogrammet om normer och värderingar i Sverige, rapporterar SVT.

LÄS ÄVEN: Älmhults kommun satsar på raggningsträning – med bland annat ensamkommande som målgrupp

Undervisningen kan bland annat handla om relationer, vem man får gifta sig med, könsstympning och synen på homosexualitet. Enligt de lärare som undervisar blir det ofta starka diskussioner kring värderingar.

– Många kan säga att det inte finns i mitt hemland, det är haram, berättar Charlotte Persson, som är ansvarig för utbildningen.

”Det är förbjudet eller Gud kommer att straffa”
Hon tror att ökningen av extrema åsikter delvis beror på att många nyanlända har kommit till skolan i samband med migrantvågen år 2015. Dessa åsikter visar sig särskilt i diskussioner om homosexualitet.

– Extrema åsikter som att det är haram, det är förbjudet eller att Gud kommer att straffa en, kan komma fram under diskussionerna, säger Persson.

Angeredsgymnasiet är inte ensamma om dessa åsikter. När de besöker andra skolor runt om i Göteborg för att undervisa ser man en likadan problematik.