Vårdbolaget Attendo Care avslöjades ljuga om att man höll isär friska och covid-sjuka på sitt äldreboende. Nu kopplas åklagare in i fallet efter att den anställda som slog larm utsatts för trakasserier av ledningen med bland annat hot om avsked.
Samnytt har tidigare rapporterat om hur ledningen på Sabbatsbergsbyns äldreboende i Stockholm ljög i sin information till anhöriga om att man följde smittskyddsreglerna om att inte bland friska och covid-sjuka.
Det vårdbiträde, Stine Christophersen, som slog larm om missförhållandena och läckte en inspelning av ett personalmöte till media har efter avslöjandet trakasserats av boendets ledning, skällts för att vara illojal och hotas nu med att få sparken.
LÄS MER: Äldreboende avslöjas ljuga om att man höll friska åtskilda från covid-sjuka – slutade i dödsfall
Kan vara grundlagsbrott
I Sverige råder ett grundlagsfäst meddelarskydd för visselblåsare att vända sig till media. Med anledning av Attendos agerande mot vårdbiträdet har Åklagarmyndigheten beslutat att inleda en granskning av företaget gjort sig skyldigt till grundlagsbrott.
På de inspelningar som Stine Christophersen gjorde hörs hur cheferna avfärdar så kallad kohortvård, där man inte blandar friska och sjuka med varandra, som omöjligt. “Vi kan inte springa runt och passa på folk”, påstods det.
Spelade in möten
Vidare har vårdbiträdet spelat in när ledningen, trots bevis om motsatsen, beskyller henne för att sprida falsk information, kallar henne illojal och belägger henne med munkavle under hot om att annars bli av med jobbet. Det är dessa påtryckningar som åklagare bedömer kan vara olagliga.
Chefsåklagare Anders Hirsch vid Norrorts åklagarkammare har därför uppmanat polisen att upprätta en polisanmälan gällande brott mot lagen om meddelandeskydd i enskilda verksamheter. Anmälan ska sedan granska anmälan och ta ställning till om man går vidare med förundersökning och i förlängningen åtal.
Attendo vill inte kommentera
Attendocheferna har gjort sig oanträffbara för media vad gäller att kommentera uppgifterna som framkommer på inspelningarna, utöver ett kort skriftligt meddelande om att man inte anser sig ha brutit mot repressalieförbudet i medieskyddslagen.
Makan Afshinnejad, som är chef på Attendos centrala pressavdelning, vill inte heller kommentera det aktuella fallet men säger att man välkomnar en utredning av det inträffade och att företaget allmänt har en policy om att “ingen medarbetare ska riskera utsättas för repressalier för att man påtalar brister”.
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.