I oktober förra året klev en småbarnsfar utanför dörren i Göteborgs problemområde Hisings-Backa för att bland annat slänga sopor. I samband med detta stoppades han av en man och en kvinna i 20-årsåldern. Han höggs ned med kniv och lämnades sedan att förblöda på marken. Nu ställs de misstänkta gärningspersonerna inför rätta för mordet och flera andra blodiga rån i staden.

Det var klockan 21.08 den 6 oktober som 42-årige Ognjen Kostadinovic lämnade sin sambo och åtta månader gamla dotter Anastasija bakom sig för att aldrig mer återvända hem, vilket GP var först med att rapportera om.

LÄS ÄVEN: TV4-expertens tips mot brott: ”klä dig fattigt så slipper du bli rånad”

Ognjen som enbart hade lämnat hemmet för att lite kort slänga sopor, ställa in barnvagnen i förrådet och överlämna en mobilladdare till en släkting skulle några minuter senare ha stött på en en 22-årig man och hans 21-åriga flickvän på Friedländers gata.

Larmsamtalet: ”Det är min svär… Fyfan”

Släktingarna som anländer till platsen för att möta Ognjen påträffar en blodig kropp på marken och larmar genast SOS med uppgiften att de tror att offret har skjutits. I ett utdrag från larmsamtalet framgår det att släktingen först inte förstår att det är hans svärson som ligger och blöder framför honom.

Ognjen fördes med ambulans till sjukhus men bara en timme senare förklarades han död av läkare. Det skulle sedan i tio dagar vara okänt för polisen vem som har mördat honom trots att man hade funnit mordvapnet i närheten av brottsplatsen.

Rånvåg i Göteborg

Senare greps 22-årige Vincent Hellner för delaktighet i två rån i samma stadsdel. Ett rån på Hjalmar Brantingsplatsen och ytterligare ett på Litteraturgatan. Vincent häktades. Vid DNA-testning har polisen fått en träff på kniven som användes för att mörda Ognjen.

Vincent förekommer sedan tidigare i belastningsregistret för rån, försök till rån, misshandel, grovt olaga hot, olaga hot, försök till utpressning, brott mot knivlagen, flera stölder, bedrägeri, narkotikabrott, rattfylleri, olovlig körning.

Vincent Hellner. Foto: Polisen

Polisutredningen har visat att Vincent tillsammans med sin flickvän lämnat en närliggande bostad för att slumpmässigt råna någon för att finansiera sitt narkotikamissbruk. Vincent tog med sig en kökskniv för att använda i rånet.

I ett polisförhör erkänner Vincent att rånoffret ska ha gjort motstånd genom att ”vifta” mot honom och då högg han sju gånger.

Kvinnan: ”Mordet bara hände”

Den 21-åriga kvinnan tillika Vincents flickvän erkänner att hon befunnit sig på platsen i samband med mordet men påstår att hon inte kände till att pojkvännen skulle råna offret eller knivhugga honom.

Enligt kvinnan, som förekommer i belastningsregistret för misshandel och flera narkotikabrott, skulle paret enbart fråga efter cigaretter. De sju knivhuggen mot Ognjen ”bara hände”.

Flickvännen. Foto: Polisen

Förföljde och misshandlade för 100 kronor

Paret har vid sidan om socialbidrag även försörjt sig på att råna en lång rad personer som de valde ut till synes slumpmässigt. Vid ett tillfälle i slutet av september förra året förföljde Vincent och flickvännen en man som klev av bussen vid Selma Lagerlöfs torg.

Kort därefter slogs mannen i huvudet med hjälp av ett verktyg som används för att krossa glasrutor på bussar. Paret ska i samband med det blodiga rånet fått med sig högst 100 kronor i kontanter.

Offrets sambo: ”Kunde hända vem som helst”

I en intervju med Göteborgs-Posten i slutet av förra året berättar Ognjens sambo hur hon knappt kunde förstå vad som hände den kvällen som han gick ut för att slänga sopor.

– Det här skulle kunna ha hänt vem som helst. Ena stunden är han här och nu finns han inte mer. Han var den godaste människan jag känt. Nu kommer Anastasija inte minnas sin pappa, berättar sambon.

Släkting vågar inte vittna: ”Vi är zigenare”

Vid sidan om rånvågen i Göteborg har Vincent den 5 oktober förra året utsatt en släkting för mordhot och skadegörelse. Vincent krossade en fönsterruta till släktingens bostad, trängde in i bostaden och tog fram en kniv som han riktade mot släktingen. Han hotade även släktingen: ”jag ska döda dig”.

När polisen förhör släktingen vill hon inte medverka i utredningen. Släktingen berättar att hon och Vincent är ”svenska zigenare” och att man därför inte blandar in polisen. Hon förväntar sig att många andra från folkgruppen kommer att besöka rättegången och hon räknar med att de kommer straffa henne.

Vincent åtalas på en lång rad punkter. Det handlar om mord alternativt försök till grovt rån eller grov misshandel och vållande till annans död, grovt rån, rån, övergrepp i rättssak, grovt olaga hot.

Hans flickvän som förnekar brott åtalas för medhjälp till mord alternativt medhjälp till försök till grovt rån eller grov misshandel och vållande till annans död, grovt rån och rån.

Rättegången pågår just nu i Göteborgs tingsrätt.

LÄS ÄVEN: Våg av personrån mot unga i Stockholm – polisen kritiserar föräldrar som sätter på barnen dyra kläder

Tycker du om det vi gör?

Donera då en slant till tidningen. Utan ditt stöd kan vi inte fortsätta att granska etablissemanget.

Du kan swisha 123 083 3350, fylla i formuläret nedan eller klicka här för övriga alternativ.