Starka krafter inom Socialdemokraternas vänsterfalang trycker på för ett återinförande av fastighetsskatten. I regeringen försöker Stefan Löfven och Magdalena Andersson hålla emot i vetskap att den impopulära skatten inte är någon valvinnare. Nu får man understöd i en undersökning som visar att partiets riksdagsledamöter som i många fall bor i dyra villor säger nej.

Samnytt har tidigare rapporterat om hur tunga S-distrikt, bland annat det i Stockholm som leds av digitaliseringsminister Anders Ygeman, kräver att skattetrycket i Sverige – som är ett av de högsta i världen – ökar ytterligare. Andra stora S-distrikt som ställt sig bakom kravet är Skåne och Göteborg. partiets spinndoktor Daniel Suhonen som driver påverkansorganisationerna Katalys och Reformisterna propagerar också hårt för omfattande skattehöjningar.

LÄS ÄVEN: Fastighetsskatten kan återvända och utvidgas – ska ge staten 60 miljarder

Löfven kan köras över på kongressen

S-ledningen i Rosenbad kan komma att bli nedröstad på partikongressen och tvingas driva ett förslag om återinförd fastighetsskatt i valrörelsen. Men bland många av partiets riksdagsledamöter är motståndet samtidigt stort. En undersökning som DI gjort visar att många av dem bor i dyra villor och skulle drabbas hårt om fastighetsskatten återinfördes.

En grupp av dessa har gått samman och bland annat spridit en artikel från den 5 maj där statsminister Stefan Löfven lovar att inte återinföra den bland medborgarna impopulära skatten som för bara några år sedan avskaffades av bland annat det skälet.

Löfven har även upprepat det löftet i ett inlägg på Facebook där han skriver: ”vi ska inte ha någon ny fastighetsskatt. Vanligt folk ska aldrig behöva oroa sig för att behöva gå från hus och hem om det område de bor i blir populärt”.

LÄS ÄVEN: S-krav på återinförd fastighetsskatt får stöd: ”Behöver ha mer resurser”

Inte egenintresse säger nej-sägande S-ledamöter

Ingela Nylund Watz är en av de villaboende socialdemokrater som skulle få betala rejält mer i skatt om fastighetsskatten återinfördes. Hon säger dock att hon inte är motståndare till skatten av egenintresse utan därför att den saknar stöd bland medborgarna

– Det har jag inte över huvud taget reflekterat över. Jag kan bara konstatera att min bedömning är att en åter­införd fastighetsskatt inte skulle ha något stöd hos befolkningen i Stockholms län, säger hon i en kommentar till media.

En annan villabosatt S-riksdagsledamot som säger nej och har delat statsministerns löfte är Serkan Köse. Även han tillbakavisar att ställningstagandet skulle ha sin grund i hur hans egen ekonomi skulle påverkas om fastighetsskatten återinfördes.

– Det har jag absolut inte tänkt på. Det är inte av egenintresse jag står bakom partistyrelsens linje.

LÄS ÄVEN: Ytterligare stort S-distrikt vill återinföra fastighetsskatten

Inga S-ledamöter i lägenhet bakom initiativet

Samtidigt har ingen av de S-riksdagsledamöter som bor i lägenhet anslutit sig till nej-initiativet och de har heller inte delat några inlägg där Löfven lovar att det inte ska bli någon fastighetsskatt.

Det är oklart om de idag kritiska S-riksdagsledamöterna är beredda att gå emot partipiskan om S-ledningen blir nedröstad på kongressen och ett förslag och återinförd fastighetsskatt skulle landa på riksdagens bord.