I mitten av oktober dömde Borås tingsrätt en syrisk medborgare för barnvåldtäkt och sexuellt ofredande. Rätten ansåg att ungdomstjänst och ungdomsvård med genussamtal var en lämplig påföljd. Nu river hovrätten upp domen och friar migranten – trots att man anser att målsägandes berättelse är trovärdig. Bakom beslutet står bland annat en socialdemokrat som är ordförande i Rädda Barnen.

Den 18-årige syriske medborgaren Mustafa Saleh som invandrade till Sverige 2016 och erhöll svenskt medborgarskap 2019 hade i våras fått kontakt med en 12-årig flicka i sociala medier. Inledningsvis uppgav Mustafa att han ville ha en vän som kunde hjälpa honom att öva på svenska språket.

LÄS ÄVEN: Kommun och Rädda Barnen tvingar på elever ”antirasistisk” kurs med SD-hatande islamist

De stämde träff ett par gånger på ett bibliotek i Borås. Vid ett möte den 27 februari ville Mustafa inte stanna på biblioteket utan föreslog att de skulle gå till Annelundsparken i Borås. Framme vid parken förde han flickan till en offentlig toalett där han började tilltvinga sig kyssar och antasta henne för att sedan genomföra en fullbordad våldtäkt.

Toaletten i parken. Foto: Polisen
Toaletten i parken. Foto: Polisen

Flickan: ”Höll fast mig och tog av mig kläderna”

I polisförhör vittnar den 12-åriga flickan detaljerat om händelseförloppet. I toalettutrymmet höll Mustafa fast flickan som försökte stoppa honom genom att säga ”nej jag vill inte” och ”sluta på riktigt” men flickans nej, vädjanden och protester var ingenting som Mustafa lät sig stoppas av.

Efter händelsen berättade flickan för sin storasyster om vad hon utsatts för. Det framgår av polisutredningen att systern sedan har konfronterat Mustafa och samtidigt filmat honom.

Flickan syster konfronterade Mustafa. Foto: Polisen

Fängelse omvandlades till genussamtal

Mustafa förnekade anklagelser om våldtäkt men medgav att han kysst den 12-åriga flickan. Den 14 oktober meddelade Borås tingsrätt att Mustafa döms för våldtäkt mot barn och sexuellt ofredande. I bevisningen finns bland annat flickans detaljrika vittnesmål, vittnesmål från systern och chattkonversationer.

Enligt rätten har den brottslighet som Mustafa dömdes för, med hänsyn till hans ålder vid gärningen, ett straffvärde som uppgår till åtta månaders fängelse. Men rätten ansåg att en kombination av ungdomsvård och ungdomstjänst 150 timmar var en tillräcklig påföljd.

I domen går det att läsa att Socialtjänsten meddelat tingsrätten att Mustafa har ett särskilt vårdbehov och att han samtyckt till ett ungdomkontrakt. Det framgår att Mustafa ska vårdas i ett samtalsprogram rörande ämnen som ”genus och normer”.

Hovrätten friar Mustafa

Den 11 december meddelade Hovrätten för västra Sverige att man river upp tingsrättsdomen och friar Mustafa från barnvåldtäkt och sexuellt ofredande.

I rättens motivering går det att läsa att ”den berättelse som 12-åringen lämnat vid barnförhör har – trots målsägandens ringa ålder – varit klar, detaljerad och sammanhängande. Hovrätten anser därför att hennes uppgifter har framstått som trovärdiga i och för sig”.

Men en sammanvägning av den åberopade bevisningen till stöd för åtalet och Mustafas förnekande gör att det inte kan anses vara ställt utom rimligt tvivel att han handlat på det sätt som åklagaren har påstått.

Kristdemokrat skiljeaktig men nöjd med ungdomsvård

Nämndemannen Torbjörn Stenbock Elvhäger (KD) var skiljaktig med motiveringen att han anser att målsäganden har lämnat en trovärdig berättelse vilket har ett högt bevisvärde.

Stenbock Elvhäger instämmer samtidigt med tingsrätten om att påföljden borde stanna vid en kombination av ungdomsvård och ungdomstjänst.

Med hänsyn till det och på de skäl som tingsrätten har angett anser jag att Mustafa Saleh ska dömas för våldtäkt mot barn och sexuellt ofredande. Jag delar tingsrättens bedömning i fråga om brottets straffmätningsvärde. Liksom tingsrätten anser jag att påföljden bör bestämmas till ungdomsvård i förening med ungdomstjänst. Med hänsyn till straffmätningsvärdet bör antalet timmar ungdomstjänst bestämmas till 120.

Ordförande i Rädda Barnen friade barnvåldtäktsman

Utöver hovrättsråden Camilla Lyckman, Åsa Toll och hovrättsassessorn Parya Chehrazi, var även den socialdemokratiska politikern Fabiola Kindblad för att fria Mustafa.

Kindblad som är ordförande för Socialdemokraterna Fyllinge i Halmstads kommun är även lokal ordförande för Rädda Barnen, en organisation som är ägnad att skydda och tillvarata barns intressen.

Samhällsnytt har utan framgång sökt Kindblad för att höra hur hon ser på beslutet. Vidare är vi även intresserade av att höra vad som saknas för att målsägande skulle få upprättelse.

Fabiola Kindblad (S). Foto: Faksimil Facebook

LÄS ÄVEN: Rädda Barnen vill fortsätta betala för ’ensamkommandes’ gräddfil till studentlägenheter

Gillade du den här artikeln?

Donera då en slant till tidningen. Utan ditt stöd kan vi inte fortsätta att granska etablissemanget.

Du kan swisha 123 083 3350, fylla i formuläret nedan eller klicka här för övriga alternativ.