➤ SVERIGE / ÖSTERRIKE 39-årige Khadar Abdi, som förra året i Alvesta högg sin hustru i huvudet med en yxa och sedan dess varit på flykt undan rättvisan, greps efter tips från allmänheten häromdagen i Wien i Österrike.

Abdi, som kom som asylsökare till Sverige 2013, hade skaffat sig en ny identitet och under denna sökt och fått asyl också i Österrike. Där hade han också skaffat sig en ny hustru, som sannolikt varit ovetande om vad den förra hustrun råkat ut för.

Sedan våldsdådet förra sommaren har Abdi varit internationellt efterlyst och i veckan gav den europeiska arresteringsordern alltså resultat. Abdi är somalisk medborgare men ska nu utlämnas till Sverige för att ställas inför rätta. Han har sannolikt en längre frihetsberövande påföljd att vänta.

En rättsprocess för ett brott av detta slag belastar skattebetalarna med flera miljoner kronor. Varje år av fängelsevistelse för en dömd brottsling kostar därutöver skattebetalarna cirka 2 miljoner kronor. Abdi har dessutom kostat samhället miljonbelopp i asylutredning, asylboendekostnader och etablerings-/försörjningsstöd.

Enligt polisen var det närmast ett mirakel att Abdis hustru överlevde den brutala yxattacken. Hon hade mottagit fler hugg i huvudet och det var endast tack vare mycket skickliga kirurger som kvinnan inte avled. Attacken skedde enligt uppgift också framför ögonen på parets barn.