I Stockholm finns redan en akutmottagning för våldtagna tonåringar och vuxna men inget som specialiserar sig på de omkring 100 barn under 13 som årligen behöver sjukvård efter att ha blivit våldtagna. Den nuvarande mottagningen finns på Södersjukhuset. Den nya föreslås placeras vid någon av barnakuterna.

– Vi har ett fint omhändertagande när det gäller vuxna och tonåringar som utsätts för sexuella övergrepp och våldtäkter, men vi behöver förstärka det även för de mindre barnen, säger Anna Starbrink (L), hälso- och sjukvårdsregionråd.

Enligt Starbrink handlar det om att stärka det akuta omhändertagandet för barn som utsätts för sexuella övergrepp och våldtäkter.

Uppdraget kommer att ges till Karolinskas barnskyddsteam som idag finns på tre platser i Stockholms län där man tar emot barn som bland annat utsatts för sexuella övergrepp och våldtäkter men där läget inte är lika akut.

Bättre bemötande på specialistmottagning
Enligt barnläkare Stefan Rune på Karolinskas barnskyddsteam är miljön på de vanliga barnakuterna inte alltid den bästa för att ta emot dessa barn och personalen är inte så vana vid att ta hand om dem. En specialistmottagning skulle fungera betydligt bättre, menar han.

– Vi tror att det första mötet med oss i vården är jätteviktigt för de här barnen. För kan vi bryta den stress de bär på efter vad de varit med om så gör vi inte bara barnen en tjänst nu, vi gör dem en livstjänst, i princip, säger Stefan Rune.