➤ Efter att Aftonbladet avskedat Staffan Heimerson uppger han nu att tidningen ger sig på yttrandefriheten.

I måndags jämförde Heimerson #metoo-kampanjen med Stalins utrensningar i Sovjetunionen. Det ska dock inte ha varit krönikan som fick Aftonbladet att ta beslutet att avskeda Heimerson, utan det han uttryckte i en intervju med Resumé.

– Även om det jag sa var olämpligt så har jag som medborgare en yttrandefrihet. Att en tidning man har jobbat för i 54 år gör så här och – från mitt sätt att se det – angriper yttrandefriheten, är helt galet, säger Heimerson till SVT.

– Men det är ju ett bevis för den terrorstämning som råder i det mediehuset för närvarande.

I intervjun uttryckte Heimerson sina åsikter kring #metoo-kampanjen som han ansåg ”förstör hela vårt samhälle”.

– Jag har fått hundratals positiva reaktioner från män. De negativa kommer från kvinnor. Många av de kvinnor som hört av sig har författat novelliknande skildringar av sina erfarenheter. Det får mig att undra, med all respekt, har de här kvinnorna förläst sig på boken 50 Shades of Grey? De använder #metoo som en invändning för att skriva sjaskig pornografi. Och de lyckas.

Heimerson säger att han både är lättad och arg över avskedandet.

– Lättad för att jag nu kan ägna mig åt någonting annat, jag kan skriva en bok och sluta bry mig om detta konformistiska sätt att hantera medarbetare. Arg för att man inte gör det för något jag skrivit, utan någonting jag sagt som var olämpligt.

Anledningen till avskedandet ska enligt Aftonbladet vara att han i intervjun gick över gränsen och att ”den kvinnosyn han ger uttryck för där är inte förenlig med våra grundvärderingar – alla människors lika värde och alla människors lika rätt”.

Ikväll deltar Heimerson i SVT Opinion Live med bland andra Gudrun Schyman.